Schuithok

Schuithok

Vele landbouwers gebruikten een schuit om via de waterwegen in de polder, naar hun akkerland te varen. Met het benodigde materiaal die ze nodig hadden gingen ze s’ morgens vroeg naar het land en kwamen s’ avonds thuis met hun oogst. Je hoorde de schuit al uit de verte aankomen, het herkenbare monotone geluid van de van de Lister- of Ferryman motor. Bij hun woning stond een bijna net zo’n grote schuur waar de landbouwer voor zijn schuit een beschutte plek had laten maken. Dit in de vorm van een overkapping of een schuithok: een schuthok voor de schuit.

Je ziet deze schuithokken of overkappingen vooral nog in de dorpen die aan de vaarroutes liggen en dan zelfs nog compleet met schuit.

Maar vergis je niet, ze zijn er ook nog bij voormalige bouwers huizen die aan het toen nog, door vaarbare water staan. Deze foto is daar ook gemaakt. De schuit ligt er al lang niet meer, de palen zijn bijna weggerot en hebben dan ook bijna hun dienst gehad. Maar daarom juist zo mooi! Want hoeveel keer is hier voorzichtig de motor- of kloetschuit in gevaren, en gelost met de oogst? De oogst die verder verwerkt te werd in de schuur?

De loopplanken liggen er nog om gemakkelijk bij de kloet en/of ander lang gereedschap te kunnen komen. Die werktuigen lagen te rusten op steunen die tegen de wand van het schuithok waren getimmerd. Alles werd efficiënt opgeborgen, er werd over nagedacht.

Wie weet waarvoor het “schepnet” werd gebruikt die zeker daar al jaren heeft gehangen? Het schuithok een begrip hier in het waterrijke West-Friesland.

foto’s gemaakt 22 mei 2021.

Corina Sas

Eén reactie

  1. Ut skepnet is een flosbeugek weer de stok van ofbroken is. Loit boi moin ok in de skuur, groet, Joop Musman

    Like

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: