
Met de camera op zak zetten we bloemen op de foto die we tegenkomen. Opvallend zijn de geelgekleurde voorjaarsbloemen. Komen we een huisvlieg tegen dan moet die er ook aan geloven en nemen we een kijkje in het binnenste van een tulp en wat we nog meer tegenkomen…
De schijnaardbei heet zo omdat het geen echte aardbei is. In het Engels wordt het de ‘Mock Strawberry’ genoemd, of wel ‘zogenaamde aardbei’. Maar ook als ‘Fals Strawberry’ of ‘valse aardbei’. De ‘aardbei’ wordt makkelijk verbreidt door vogels.









Het Robertskruid, vroeger ook wel stinkende ooievaarsbek genoemd, is een plant uit de ooievaarsbekfamilie. Het is een een- of tweejarige, tot 50 cm hoge plant. De naam Robertskruid zou of afgeleid zijn van de kleur rood of van Robert van Molesme die in de elfde eeuw dit kruid als geneesmiddel aanbeval.
De plant bevat tanninen, etherische oliën en geranine. In de kruidengeneeskunde worden alle delen van de plant gebruikt als bloedstelpend en desinfecterend middel. Het kauwen op verse bladeren zou behulpzaam zijn bij genezing van keelontsteking. Een aftreksel ervan vindt toepassing bij nier- en blaasklachten. Vers geplukte en fijngewreven bladeren hebben een speciale geur, op het lichaam gesmeerd worden zou het muggen afstoten.
Foto’s © CAPAND
Filed under: Andijk, Bloembollen, Natuur & Milieu, Natuurfotografie | Tagged: De schijnaardbei en andere voorjaarsbloemen: Robertskruid, Gewone Speenkruid, Hertshooi, Paardenbloem, Robertskruid, Tulp |