Andijk in ’t kort

Andijk is sinds 1 januari een dorp in de gemeente Medemblik in de regio West-Friesland in de Nederlandse provincie Noord-Holland. Tot 1 januari 2011 was Andijk een zelfstandige gemeente. Andijk ligt aan het IJsselmeer. Het dorp telt tezamen met de buurtschappen 6.488 inwoners (1 januari 2010, bron: CBS) en de voormalige gemeente heeft een oppervlakte van 47,70 km² (waarvan 26,71 km² water).

Het is een uitgestrekt dorp waardoor de ANWB middels wegwijzers de weggebruikers of naar Andijk West stuurt, of naar Andijk Centrum of Andijk Oost.

Polder Het Grootslag met zicht op de vuurtoren ‘De Ven” (Foto G. van Keulen)

Tijdens de Franse bezetting werd Andijk bij keizerlijk decreet van 21 oktober 1811 een zelfstandige gemeente per 1 januari 1812 (nadat een eerdere poging tot afscheiding in 1795/1796 op niets was uitgelopen). Bij een gemeentelijke herindeling in 1869 is het westelijke deel van Andijk bij de nieuwe gemeente Wervershoof gekomen. Op 1 januari 2011 is de gemeente Andijk gefuseerd met de gemeenten Wervershoof en Medemblik. Met elkaar vormen ze de nieuwe gemeente Medemblik.

De gereformeerde kerk van Andijk – gezien vanaf een moestuinencomplex aan de Beldersweg
(Foto G. van Keulen)

Andijk heeft een vruchtbare kleigrond met land- en tuinbouw: bloemkool-, bloembollen- en aardappelteelt en er zijn diverse grote bollenverwerkingsbedrijven gevestigd.

Tulpenvelden in de polder bij Andijk (foto G. van Keulen)

Eén van de belangrijkste bron van inkomsten is echter het toerisme. De redenen hiervoor zijn de vele watersportmogelijkheden en de aanwezigheid van campings en bungalowpark “Het Grootslag” en “IJsselhof”.

Winter in Andijk – Woonzorgcentrum Sorghvliet
(foto G. van Keulen)

Het PWN-waterwinstation “Prinses Juliana”, ook een belangrijke leverancier van drinkwater voor een groot deel van de provincie Noord-Holland.

Zicht op de Kleingouw
(Foto G. van Keulen)
Foto's (tenzij anders vermeld) G. van Keulen
%d bloggers liken dit: