Enkhuizer Simon N. Groot (zaadveredelaar) wint 2019 World Food Prize #FoodPrize19

De Enkhuizer zaadveredelaar Simon Groot is winnaar geworden van de 2019 World Food Prize. Het wordt ook wel de Nobelprijs genoemd voor Voedsel & Landbouw. De Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken maakte dit vandaag wereldkundig.

Met de prijs is een bedrag gemoeid van 250.000 US dollar.

Hij krijgt de belangrijke voedselprijs voor het ontwikkelen van zaden voor groenten die meer resistenter zijn voor ziekten dan reguliere zaden. Ook groeien ze sneller.

Enkhuizer Simon N. Groot - zaadveredelaar wint 2019 World Food Prize #FoodPrize19  | Mike Pompeo | Simon N. Groot | East-West Seed Enkhuizen | Kenneth Quinn | Henne Schuwer, ambassadeur in de VS

Groot ontwikkelde de zaden met zijn bedrijf East-West Seed. Vooral boeren in Azië profiteren hiervan: zij gebruikten zaden van matige tot slechte kwaliteit, wat leidde tot slechte oogsten, armoede en ondervoeding.

Groot krijgt de prijs op 17 oktober, tijdens een ceremonie in Des Moines, de hoofdstad van de staat Iowa.

Enkhuizer Simon N. Groot - zaadveredelaar wint 2019 World Food Prize #FoodPrize19  | Mike Pompeo | Simon N. Groot | East-West Seed Enkhuizen | Kenneth Quinn | Henne Schuwer, ambassadeur in de VS

Simon Groot winnaar wereldvoedselprijs

Enkhuizer Simon N. Groot - zaadveredelaar wint 2019 World Food Prize #FoodPrize19  | Mike Pompeo | Simon N. Groot | East-West Seed Enkhuizen | Kenneth Quinn | Henne Schuwer, ambassadeur in de VS
Kenneth Quinn

De prijswinnaar werd bekend gemaakt door Kenneth Quinn, voorzitter van de World Food Prize Foundation en voormalig VS-ambassadeur: De laureaat van de Nobelprijs voor de Vrede Dr. Norman Borlaug schiep de Wereldvoedselprijs in 1986 met als doel dat het zou worden gezien als de Nobelprijs voor voedsel en landbouw. En in de afgelopen 33 jaar zijn 48 personen uit 18 landen uitgeroepen tot ontvangers van onze jaarlijkse prijs van $ 250.000. De World Food Prize Laureate van 2019 gaat naar een persoon uit een 19e land, Nederland, en in een nieuwe categorie: groentezaden.

Nu, onze nieuwe laureaat, een zesde generatie zaadhandelaar, had opgemerkt dat veel uitdagingen voor kleine, oudere boeren in Zuidoost-Azië – ze worstelden om een ​​goede groententeelt te laten groeien met slechte, slecht aangepaste zaden van slechte kwaliteit. Dit resulteerde in lage opbrengsten, wat zich vertaalde in armoede en ondervoeding. Onze ontvanger zag dus een manier om deze vicieuze cirkel te doorbreken door te diversifiëren naar hoogwaardige groentegewassen. En zo verliet hij in 1982, op de leeftijd van 47, een positie in een in Nederland gevestigd zaadbedrijf en verhuisde naar de Filippijnen. Daar ontdekte onze laureaat een partner, wijlen Benito Domingo, en samen richtten ze Oost-West Zaad op. En onze laureaat begon nieuwe groenterassen te ontwikkelen met verbeterde ziekteresistentie en aanzienlijk hogere opbrengsten. En toen het gebruik van deze zaden zich verspreidde via de Filippijnen, naar Thailand, Indonesië, in Zuidoost-Azië, werd het dagelijks leven van boeren verhoogd en kregen consumenten meer toegang tot meer voedzame groenten. En in de loop van de volgende vier decennia, leidde onze laureaat de ontwikkeling van de moderne hoogwaardige plantaardige zaadindustrie.

Enkhuizer Simon N. Groot - zaadveredelaar wint 2019 World Food Prize #FoodPrize19  | Mike Pompeo | Simon N. Groot | East-West Seed Enkhuizen | Kenneth Quinn | Henne Schuwer, ambassadeur in de VS
Het logo van East-West Seed

Zijn bedrijf strekt zich nu uit over 60 landen over de hele wereld, een verbluffend invloedrijk wereldwijd netwerk van zaadproducenten die elk jaar het leven van 20 miljoen boeren transformeren en het welzijn van miljoenen en miljoenen consumenten verbeteren.

Ik ben zo blij dat de plaatsvervangend hoofd van de missie van de Nederlandse ambassade, Excellentie Heleen Bakker, aanwezig is, en deze brochure die u zult ontvangen als u weggaat, zal aangeven dat de heer – onze laureaat – de Wereldvoedsel Prijs zal ontvangen tijdens een ceremonie in Des Moines op 17 oktober. En ik nodig jullie allemaal uit om met ons mee te doen voor ons Borlaug Dialogue Symposium.

Daarom heb ik het groot genoegen om aan te kondigen dat de winnaar van de World Food Prize 2019, de persoon die deze buitengewone wereldwijde transformationele prestatie heeft geleid, deze revolutie in plantaardige zaden, de heer Simon N. Groot is.“, aldus Kenneth Quinn bij de bekendmaking van de winnaar.

Enkhuizer Simon N. Groot - zaadveredelaar wint 2019 World Food Prize #FoodPrize19  | Mike Pompeo | Simon N. Groot | East-West Seed Enkhuizen | Kenneth Quinn | Henne Schuwer, ambassadeur in de VS
Op de website van East West Seed werd de winnende laureaat prominent in beeld gebracht!
Enkhuizer Simon N. Groot - zaadveredelaar wint 2019 World Food Prize #FoodPrize19  | Mike Pompeo | Simon N. Groot | East-West Seed Enkhuizen | Kenneth Quinn | Henne Schuwer, ambassadeur in de VS
Minister Mike Pompeo schudt de hand van Kenneth Quinn, voorzitter van de World Food Prize-organisatie.
Mike Pompeo over Simon Groot

Minister van Buitenlandse zaken, Mike Pompeo zegt over Simon Groot:

Dat brengt me bij Simon Groot.

Zoals ambassadeur Quinn beschreef, een “zesde generatie Nederlandse zaadhandelaar.” Hij bracht een groot deel van zijn leven door met het runnen van de East-West Seed Company.

De opmerkelijke verbeteringen die hij aan deze tropische groentezaden aanbracht, hebben kleine boeren in ontwikkelingslanden geholpen meer voedsel te produceren en, belangrijker, krijgen meer inkomsten voor zichzelf en hun families, en hebben honger onderdrukt en economische groei gestimuleerd waar deze zaden ook zijn.

Het bedrijf verstrekt gratis informatie over de beste teeltmethoden aan boeren, die op hun beurt klanten helpen en de vraag naar zaden vergroten. Een echt deugdzame cyclus.

Enkhuizer Simon N. Groot - zaadveredelaar wint 2019 World Food Prize #FoodPrize19  | Mike Pompeo | Simon N. Groot | East-West Seed Enkhuizen | Kenneth Quinn | Henne Schuwer, ambassadeur in de VS
Minister Mike Pompeo

Toevallig ben ik vorige week net vertrokken naar het thuisland van Mr. Groot. Ik was daar voor iets dat de Global Entrepreneurship Summit werd genoemd. Het was een grote menigte, een prachtige bijeenkomst van creatieve, risicovolle mensen, waarvan de meesten jong waren, die op zoek waren naar die volgende geweldige informatie. En ik sprak daar over de kracht van ondernemerschap in de privésector en de risiconemers om allerlei soorten problemen in de wereld op te lossen.

In tegenstelling tot de overheid zien vernieuwers problemen niet als obstakels, maar zien ze ze als kansen.

We weten allemaal – jullie weten dit allemaal beter dan ik – de oplossingen voor het onderdrukken van honger en ondervoeding zijn ongelooflijk ingewikkeld. Maar een ding dat ze gemeen hebben, is innovatie – zoals die – innovaties zoals die zijn bedacht door Dr. Borlaug, en nu herkennen we het geweldige werk van de heer Groot.

Mr. Simon Groot’s remarkable improvements to tropical vegetable seeds helped small farmers in developing nations produce more food and earn more income, curbing hunger and stimulating economic growth at the same time.

Mike POMPEO

De ontvangers van de Wereldvoedselprijs hebben al miljarden mensen gevoed.

En toch blijft de crisis bestaan. Laat je niet ontmoedigen. Dat is precies het tegenovergestelde van het bericht van vandaag. Het is een reden om te blijven vechten, dit goede werk voort te zetten, deze inspanning voort te zetten waar we vandaag in zijn.

Ik heb vertrouwen in de aanhoudende inspanningen van Simon Groot en velen van jullie in deze zaal, we kunnen de crisis oplossen zoals het moet worden opgelost: ten goede.

Felicitaties aan mijnheer Groot en bedankt allemaal voor uw aanwezigheid hier vandaag.”

Enkhuizer Simon N. Groot - zaadveredelaar wint 2019 World Food Prize #FoodPrize19  | Mike Pompeo | Simon N. Groot | East-West Seed Enkhuizen | Kenneth Quinn | Henne Schuwer, ambassadeur in de VS
Enkhuizer Simon N. Groot - zaadveredelaar wint 2019 World Food Prize #FoodPrize19  | Mike Pompeo | Simon N. Groot | East-West Seed Enkhuizen | Kenneth Quinn | Henne Schuwer, ambassadeur in de VS
De World Food Prize wordt gezien als de ‘Nobel Prijs voor Voedsel en Landbouw’

Enkhuizer Simon N. Groot - zaadveredelaar wint 2019 World Food Prize #FoodPrize19  | Mike Pompeo | Simon N. Groot | East-West Seed Enkhuizen | Kenneth Quinn | Henne Schuwer, ambassadeur in de VS
Ambassadeur Henne Schuwer in de Verenigde Staten

Henne Schuwer, Nederlandse ambassadeur in de VS: “Ik ben trots op de heer Groot. Nederland is de op één na grootste exporteur van landbouwproducten ter wereld, alleen achter de VS. Ik hoop dat deze prijs een aanmoediging zal zijn om de relatie tussen onze twee naties op het gebied van landbouw verder te versterken!”

De Nederlandse Ambassade berichtte: Simon N. Groot verenigt het beste van Nederlandse innovatie en landbouw en helpt 20.000.000 kleine boeren in meer dan 60 ontwikkelingslanden!”

Enkhuizer Simon N. Groot in de New York Times
ABC News bericht over Enkhuizer Simon N. Groot

Foto’s bekendmaking prijswinnaar US Department of State (VS)

%d bloggers liken dit: