Insecten: Wat eten ze? De Langpootmug

Een exemplaar van de langpootmug

Ik zag deze Tipula lunata of langpootmug rekoefeningen doen aan een boomtak. De spier(bal)ontwikkeling blijft namelijk wat achter bij deze mug… Het heeft ook niet zoveel zin want een volwassen langpootmug leeft maar een paar dagen.

Langpootmuggen zijn schemer- en nachtactief en worden dan aangetrokken door licht. Ze houden zich overdag vaak op in planten, e.d. De larven zijn daarentegen vraatzuchtig, maar de volwassen langpootmuggen eten niet of alleen een beetje nectar en leven maar enkele dagen om te paren. Dan is het schluss!

De twee uitsteeksels in de oksels van de vleugels zijn in feite contragewichtjes voor het vliegen. Gyroscopische principe om het lijf van de mug tijdens het vliegen recht te houden. Gaan de vleugels omhoog dan gaan deze uitsteeksels naar beneden en omgekeerd gaan ze omhoog als de vleugels naar beneden gaan. Dat gaat met een dusdanige snelheid dat je dit niet kan zien met het blote oog. De gewone huisvlieg heeft ze ook en zo zijn er nog meer tweevleugeligen.

Ik zei het al, de larven zijn vraatzuchtig! Ze knagen aan graswortels en veroorzaken soms kale plekken in het gazon. Boeren hebben er ook een hekel aan want de emelten, zoals de larven van de langpootmuggen heten, brengen schade aan het grasland als het er krioelt van dit soort larven in de grond. Vogels daarentegen zijn er dol op, ook egels en mollen vreten zich het gompes aan deze larven….

Advertentie
%d bloggers liken dit: