De Kathoek met zicht op de gereformeerde kerk, Andijk

Hier sta ik op de donkerste plek van Andijk De Kathoek. Achter onderaan de dijk met zicht op de kerk en het IJsselmeer. Het licht van de lantaarns langs de dijk schijnt boven de dijk uit en in de verte zie je de lichten van de windturbines die in de Wieringermeerpolder staan. Meer naar links zie je de lichtjes van Medemblik aan de horizon.Het plan was om mogelijk het Noorderlicht te aanschouwen op die plek, daar rond middernacht. Maar niets van dit natuurfenomeen gezien in het noorden. Wel de lichtjes van o.a. Stavoren aan de overkant van het IJsselmeer.  

Op de wadden had men meer succes om Noorderlicht te aanschouwen.Toen ik deze foto later bekeek dacht ik: als je al die lichten van de windturbines aan de horizon van de Wieringermeerpolder wegdenkt en je ziet alleen de gereformeerde kerk in de verte met wat lichtjes van Medemblik aan de horizon. Is het net alsof je hier op deze plek, De Kathoek zo met dat water op de voorgrond, eb en vloed ervaart. Laat die plas water dus maar mooi liggen, niks mis mee!!De gereformeerde kerk dateert uit 1929 en werd ontworpen door architect Egbert Reitsma. In 1930 werd het in gebruik genomen. In 1932 werd ook het laatste stukje van de afsluitdijk gedicht: Zuiderzee wordt IJsselmeer .Dus ja, mijn bedenking zou kunnen dat het er zo heeft uitgezien…Terug naar het heden: wie kan vertellen waar die felle grote lamp in de verte voor dient? Niks mis mee hoor. Het maakt de foto alleen maar interessanter, laat je fantasie er maar op los!

Corina Sas

%d bloggers liken dit: