Wat zit daar aan de waterkant van ‘t IJsselmeer?!

image

imageEen grijze duif is meer blauw en de blauwe reiger meer grijs … ergens moet er wat misgegaan zijn met het uitdelen van de kleuren want de blauwe reiger is allesbehalve blauw! Of het moet door de kou zijn.

Dat daargelaten kijken we wat er op het menu staat. In de regel is dat vis. Het maakt niet uit wat voor vis het is, als het maar vis is! Maar de reiger trakteer zichzelf zo nu en dan ook op een lekker Blinde Mol (niet jammeren, wij eten nota bene blinde vinken!) en in het voorjaar nog een een specialiteit op de kaart, een delicatesse: een pul, een eendenpul! Inderdaad, zielig voor het eendje maar dat is nu eenmaal de natuur!

De reiger is bepaalde geen zangvogel. Neen, veel eerder kan het dienst doen bij de Veiligheidsregio om lokaal op de eerste maandag van de maand te 1200 uur het land te herinneren dat de werkweek weer is begonnen! Ze kunnen vreselijk krijsen, ook ;s nachts!

En er is nog iets wat reigers heel goed kunnen en daarom ook erg bekend staan, we hebben er zelfs een gezegde van gemaakt, en dat wordt vooral gebruikt als de nood het hoogst is: “schijten als een reiger!”

Moppert u wel eens dat een duif zijn inwendige verfpalet op uw witte tafellaken plopt wanneer een reiger dat doet kunt u het beste het alarmnummer bellen van de NAVO! De reigers eten veel en wat erin gaat moet er ook weer uit en dat gaat bij reigers – net als bij de meeste levende wezens op deze aardbol – via de anus, de poeperd! In Amsterdam zijn buurtbewoners in protest gegaan vanwege enkele reigerkolonies die daar nestelden en alles wat er onder stond volscheten! de stoep, de voetgangers en de auto’s. Krijg je zo’n reigerflodder op je auto dan is het zaak dat meteen weg te halen want het verruïneert het lakwerk blijvend!

Maar goed, wij mensen kunnen het weten dat het niet verstandig is om je auto te parkeren onder reigersnesten! Je parkeert immers je wagen ook niet onder de gat van een koe!

Onderstaande Reiger heeft er een uit de Staatsloterij te pakken!

image

Ze leggen in het voorjaar gemiddeld 5 bleek-blauwgroene eieren, niet te verwarren met de groen-grauwe bleek eieren van de zilverreiger! En binnen een maand zijn de jongen al vliegvlug, zoals dat heet! Wonderlijk vind ik dat altijd, vogels vliegen of vliegen niet, zoals de pinguïn. Maar nooit daartussen! Ze blijven dan een kleine drie weken bij moeders, want ja, het huis uit, je best verlaten is ook iets wat dieren tot smartelijkheden brengt!

Eenmaal op zichzelf wonend gaat de reiger zich te buiten wat het eten aangaat, La Grande Bouffe, En ja, wat erin gaat, moet er ook weer uit…

Maar net als wij moet de reiger oppassen voor Russen, voordat je het weet word je aan het spit geregen!

https://platform.twitter.com/widgets.js

Bekijk hier het filmpje van Kees Vanger maakte en waarop te zien is dat de Reiger meer eet dan vis alleen!

https://youtu.be/tSNxF1jzAfc