Arondéuslezing door Mounir Samuel op YouTube

Arondéuslezing door Mounir Samuel op YouTube

Dit jaar konden vanwege de actuele coronamaatregelen maximaal 300 bezoekers aanwezig zijn bij de Willem Arondéuslezing. De lezing was wel op tv of online te volgen. Voor kijkers met een auditieve beperking vertaalden gebarentolken de lezing. 

Mounir Samuel

Arondéuslezing door Mounir Samuel op YouTube

Provinciale Staten inviteren elk jaar iemand uit de wereld van kunst, wetenschap en religie om de Willem Arondéuslezing uit te spreken. Dit jaar is dat Mounir Samuel. Samuel werkt op de scheidslijnen van media, kunst en cultuur als journalist, auteur en performance artist. Hij is van Egyptisch-Nederlandse afkomst, verdiepte zich als overtuigd christen in de islam en reisde als correspondent de wereld over. Lees een eerder interview met hem op noord-holland.nl.

Verzetsheld Willem Arondéus

De Noord-Hollandse schrijver, kunstenaar en verzetsheld Willem Arondéus is de naamgever van de lezing. Arondéus (1894-1943) was een moedig en eigenzinnig mens. Al op jonge leeftijd kwam hij openlijk voor zijn homoseksuele geaardheid uit. In die tijd was dat ongewoon en gedurfd. Hij was een van de leiders van aanslag op het Amsterdamse bevolkingsregister. Het plan was om dat te vernietigen, zodat de Duitsers niet meer zouden kunnen nagaan wie Joods was en wie niet. Een paar dagen na de aanslag werden Arondéus en bijna alle andere betrokkenen opgepakt. Op 1 juli 1943 werden 12 verzetsstrijders, waaronder Arondéus, doodgeschoten in de duinen. In de Statenzaal van het provinciehuis in Haarlem hangen door hem vervaardigde wandkleden.

Einde Tweede Wereldoorlog op 2 september 1945

Normaal gesproken vindt de Willem Arondéuslezing plaats rond 5 mei als Nederland Bevrijdingsdag viert. Dit jaar vond de lezing plaats op 1 september. Daar is voor gekozen om ook de link te leggen met de gebeurtenissen van de Tweede Wereldoorlog. De overgave van Japan op 2 september 1945 betekende het einde van de Tweede Wereldoorlog.

%d bloggers liken dit: