
Nee, op de foto worden geen obscene handelingen verricht door de Spinnendoder en een boomzakspinnetje, maar het ‘spel’ gaat wel om leven en dood en zelfs nieuw leven. De Spinnendoder behoort tot de familie wespen en valt spinnen e.d. aan. De spin wordt niet gedood want die moet blijven leven.
De Spinnendoder injecteert de spin en als die zijn gemak daardoor houdt worden de poten er vanaf gebeten zodat die niet meer weg kan (zie foto onder). Met de spin tussen zijn poten vliegt de Spinnendoder naar een goed plekje waar hij zijn werk afmaakt: de spin levend en wel begraven maar eerst een eitje leggen in het lijf van de spin. De larve die dan uit het eitje komt vreet de levende spin van binnenuit op…


Een Distelvlinder doet zich te goed aan de nectar van een Rode Zonnehoed, onderwijl zet ie grote ogen op want een camera is niet iets wat hij dagelijks ziet…. Hieronder, dezelfde vlinder en bloem alleen steekt het ‘rietje’ in een ander kelkje. Als de vlinder klaar is dan fladdert die onvast naar een plek om zijn ‘roes’ uit te slapen…


De heer Kruisspin helpt mevrouw Kruisspin aan moederschap op deze foto. De spinnen zijn zoals dat netjes heet, in copula. Dat gaat nog voorzichtiger dan bij egels en stekelvarkens want na de ‘daad’ moet het mannetje heel snel weg zijn anders is het geen sigaret die mevrouw Kruisspin op steekt maar haarzelf een copieuze maaltijd toebedeelt met het mannetje als hoofdgerecht….

Een Schorpioenvlieg is een rare snuiter, gezien zijn snuitwerk op zijn kop. Het wordt zo genoemd omdat hij zijn achterlijk kan krullen zoals een schorpioen dat doet. Tegenwoordig wordt deze vliegensoort bestudeerd door forensische instituten in Amerika omdat hij iets kan zeggen over het lijk waarop hij te vinden is.


Een gewone pantserjuffer, en dan met de camerafocus op het ‘aansluitwerk’ van de vleugels. De juffer houdt de boel goed in de gaten en kijkt achterom zonder de kop te bewegen… Hieronder dezelfde juffer maar vanuit een andere hoek. Op de foto die daaronder staat afgebeeld een familielid van de gewone Pantserjuffer in hogere sferen.
Je kunt juffers en libellen heel dicht naderen, maar dat moet je langzaam doen en geen plotselinge uithalen make met je armen. Daar zijn ze niet van gediend en vliegen dan ook weg!



Deze rode hooiwagen is geen spin maar een spinachtige. dat zal hem een worst zijn. Het is een roofspin en jaagt op insecten die hij opvreet, met huid en haar! ’t Heeft lange poten waardoor de afmeting van de hooiwagen wel meer dan 10 cm kan worden. De poten dienen ook al censors, want ze houden ook de wacht bij een hele groep eitjes van bijvoorbeeld de groene schildwants. Komen de eitjes uit dan is het bikken geblazen!
Hieronder een hooiwagen die zijn middagdutje doet…

Hieronder de kop van een Kruisppin, die in afwachting is op een vliegend insect die het web niet in de smiezen heeft en vast komt te zitten. Geen nood, de Kruisspin helpt gestrande vliegen in een mum van tijd om weer los te komen. Dat wil zeggen het wordt helemaal omwikkeld moet spinnenrag en mag dan voorlopig aan een ‘zijden draadje’ hangen want de door de spin ingespoten ‘marinade’ moet zijn werk doen. Het is een soort enzym dat de vlieg van binnen oplost in een zachte substantie. Als het zover is dan wordt de vlieg langzaam maar zeker opgepeuzeld! Je kunt aan deze spin zien dat hij net gegeten heeft: de zwarte borstvlak is eigenlijk zijn maag. Dat kun je zien omdat de spin tamelijk transparant is. Je ziet zijn ‘bek’ en twee ‘poten’ onderaan… dat zijn ze palpen, voorzien van tastzintuigen en helpen bij het eten van een vette stront- of bromvlieg.

Tenslotte nog een Heidelibel op een stokkie… met focus opzijn leivelijke kop-met-een-mandarijnpartje op zijn neus. Alle insecten zijn koudbloedig en moet bij tijd en wijle zich laten opwarmen door de zon om het stramme lijf te voorzien van enige warmte. Het is fascinerend te zien hoe deze libel zijn vleugels gebruikt en in welke stand het gezet ka worden door het oppompen van de aderen die je ziet of het laten leeglopen, althans, bijna leeg… Wonderlijk beestje.

Vooruit met de geit, nog als toegift een foto van dit amoureuze stel dat spiernaakt in malkandes armen ligt, nouja, armen… En nog wel op straat! Om de slakken heen liggen sigarettenpeuken… De slakken zijn in alles traag, dus ook in ‘datgene’ wat ertoe leidt dat er in het algemeen kleine slakjes van komen… Nee, ik noem het niet! Het rijmt op een woord die ik in deze beschrijving van de orgie noemde… U zoekt het maar uit!

Om u toch op andere gedachten te brengen in plaats van maar te kijken naar naakte slakkenpornografie, nog een foto van een pantserjuffer met de ‘staart’ (het achterlijf) naar beneden. Dit betekent in de natuur dat u door mag gaan met fotograferen maar dat er nog een ander insect kan aankomen!

Enige gelijkenis van de afgebeelde insecten berust op louter toeval!
Alle insecten hebben ingestemd met het maken van foto’s.
Er zijn geen insecten die klachten hebben ingediend, behalve de boomzakspin.
Leave the comments in the ‘reacties’ en delen van dit bericht wordt op prijs gesteld!
Foto’s © G. van Keulen
- Deel 1 – Bij jou in de tuin
- Deel 2 – Bij jou in de tuin
- Deel 3 – Bij jou in de tuin
- Deel 4 – Bij jou in de tuin
- Deel 5 – Bij jou in de tuin
Filed under: Andijk |