Bij jou in de Tuin – Deel 4

Afbeelding

En opeens was er veel licht! Een Lantaarntje (Schnura Elegans) bracht zichzelf voor het voetlicht! Een gewone libel heeft de vleugels bij wijze van spreken op de bovenkant van z’n borststuk gemonteerd, terwijl het bij ’t Lantaarntje aan de achterkant van z’n borststuk is. Toen ik een ‘totaal-shot’ wilde maken stak het de tong uit en vloog weg…

Met wat geduld kwam deze slanke verschijning weer terug en kon ook zijn ‘lantaarntje’ op de foto!

Afbeelding

Weer een Atalanta Vanessa (of Admiraal- of Nummervlinder) op bezoek in de “Ligusterhaag Bar” – nectar drinkend met een ‘rietje’ uit een bloemkelkje. DIt herhaalt de vlinder bij alle andere bloempjes van de Ligusterhaag om dan ergens tegen de gevel zijn ‘roes’ uit te slapen…

Afbeelding

We hebben ‘m al eerder gezien in deze serie: de Blinde Bij (Eristalis Tenax). Hij heet zo omdat er vroeger gedacht werd dat, omdat er haren op z’n ogen groeien, hij niet kan zien. ’t Is trouwens een zweefvlieg. Hij steekt niet, maar hij lijkt erg veel op een bij (die wel kan steken en dat betekent dat het geen zweefvlieg is)!

Afbeelding

Meneer Boktor helpt mevrouw Boktor op weg naar een moederschap. Voor ’t gemak klimt meneer Boktor op de rug van moeder Boktor en zijn transparante ‘piemel’ weet de ingang zullen we maar zeggen, van moeder Boktor. Mettertijd knagen de larven van dit stel aan hout en worden daarom alom gevreesd als je dit in je houten huis hebt of monumentale gebouwen! Hieronder ’t zelfde boktorrenechtpaar “in copula” zoals dat netjes heet…

Afbeelding
Afbeelding

Een akkerhommel (hierboven en -onder) doet zich te goed aan de nectar van de bloempjes van de ligusterhaag. Hommels hebben hele lange tongen waarmee ze de nectar naar binnen werken…

Afbeelding
Afbeelding

De pottenbakkerswesp (Trypoxylon figulus) behoort tot de familie van de graafwespen (Crabronidae). Deze soort vangt kleine spinnen die als voedsel gebruikt worden voor de larven. Erg druk beessie, staat heen moment stil en daarom moeilijk op de foto te krijgen… Wat doet een pottenbakkerswesp naast het pottenbakken? Deze soort vangt kleine spinnen die als voedsel gebruikt worden voor de larven. Ze maken hun nest vooral in plantenstengels, houtwormgaten en kleicellen. O ja? Ja! Hoe zien de kleicellen eruit? Nou kijk hier eens zou ik zeggen!

Dit soort wespen heb je in allerlei soorten (Nederland kent 75 soorten). Die vreten kleine spinnen op, terwijl die spinnen weer vliegen en muggen opvreten! Hieronder een andere soort, de Glasvleugelspinnendoder die een kruisspinnetje te grazen neemt. Dit gebeurt op een systematische wijze: de spin wordt verdoofd (door middel van de angel), de meeste poten worden er afgebeten zodat de spin niet kan wegrennen als het te heet wordt onder zijn 8 voeten… en als de spin ‘klaar’ is voor transport dan neemt de spinnendoder ‘m meer naar haar nest (het zijn vrouwtjes die dit doen…). Lees hieronder verder.

De wespen zijn zeer behendig in het uitschakelen van de spin door deze met een snelle steek te verlammen. Een buitgemaakte spin wordt vervolgens naar het nest gesleept. De verlamde spin wordt uiteindelijk begraven of ingemetseld waarbij de wesp een ei op de spin afzet. De wespenlarve die uit het ei kruipt, eet vervolgens de nog levende spin op, waarna de larve zich verpopt. In de pop transformeert de larve naar een volwassen spinnendoder die zich uit de cocon werkt, waarna de cyclus opnieuw begint. Het zijn altijd de vrouwtjes die het werk verzetten en op spinnen jagen; de mannetjes leven op bloemen van nectar en sterven kort na de paring… dat dan weer wel!

Een andere soort spinnendoder is de Spieswesp (Oxybelus), die neemt de spin vliegend mee, gespiest aan zijn angel.

Afbeelding

Daar lig je dan als kruisspin… nog maar twee poten over en verdoofd. Ondertussen neemt de spinnendoder even een pauze om daarna terug te vliegen naar de spin om zijn karwei af te maken! De spin blijft leven, want de larven maken het feitelijke werk af: ze vreten de spin levend op!

Afbeelding

Tenslotte de slankpootmug, in ’t groen gekleed vandaag (altijd trouwens, maar dat terzijde), met bijpassende groene ogen (niet dat ze een andere kleur hebben, maar dat daargelaten)! ’t Had voor deze fotoshoot wel even de kuiten kunnen scheren dacht ik zo…


Volgende week weer een “Bij jou in de tuin!” – Tenminste, als het droog blijft, want een week of twee geleden was er hevige regenval in Andijk en dan laten de insecten zich niet zo veel zien, te meer ook omdat een flinke regeldruppel meer weegt dan bijvoorbeeld een slankpootmug en laten we wel zijn, ’t koppeke van zo ‘mig’ kan ’t niet velen!

Leave the comments in the ‘reacties’ en delen van dit bericht wordt op prijs gesteld!

Foto’s © G. van Keulen

De foto’s maken deel uit van een projectje waarin de in Andijk voorkomende insecten worden opgetekend.

Advertentie
%d bloggers liken dit: