Bij jou in de Tuin – Deel 5

Afbeelding

Deze struiksprinkip (het is een vrouwtje dus kan het geen ‘haan’ zijn) ziet er nogal carnavalesk uit. Het is een HDR-foto gemaakt mij een kleurige zonsondergang en dan spreken de kleuren meer dan bij normaal daglicht. Het heeft ook nog eens geregend, getuige de druppels aan haar voelsprieten.

Afbeelding

Dit slakje van nog geen 8mm verplaatst zich op een dorre tak van de Sint Janskruid terwijl een nog kleiner slakje hieronder een blad van een uitgebloeide akelei verkent. ’t Slakje is nog geen 4mm. Uitstekend ‘borrelnootje’ voor een vogel…

Afbeelding
Afbeelding

Deze gewone of vergeten Tandkaak heeft doorschijnende poten, vooral met tegenlicht is dit goed te zien; hij ligt, of beter hangt op zijn rug om naar de ondergaande zon te kijken…. Verhoudingsgewijs hebben ze een enorm achterlijf en buik… bijkans een toverbal. In het Engels heet die dan ook ‘candy striped spider’ (snoepgestreepte spin)

Afbeelding

Even later is dezelfde spin te zien in een uitgebloeide knop van een akelei. Het is een roofspin en dat houdt in dat het wacht totdat er een vlieg in zijn buurt komt om dan als een pijl uit een boog op de vlieg te springen en hem met spinnenrag inwikkelt niet dan nadat hij met zijn kaken de vlieg injecteert met een gif waardoor de vlieg ze ziet vliegen…

Hieronder een soortgenoot van de Tandkaak met een vaag gekleurd achterlijf. De intensiteit kan verschillen, zo zijn er familieleden die een fel- of donkerrode streep over de rug hebben… Ook een lekker ‘borrelnootje’ voor vogels! “Hapt zo heerlijk weg!”

Afbeelding

Ja hoor, ze zijn er weer, libellen! Hij glimlacht wanneer hij mij ziet deze roodbruine, of bruinrode heidelibel. In de middag zoeken ze ergens een dorre tak, hoog gelegen om een opwarmpauze te nemen. Het zijn koudbloedige beestjes en moet de warmte ontlenen aan de zonnestralen.

Hieronder, drie op een rij! En daaronder, twee op een rij… (ja, je kunt alle kanten op met die libellen!)

Foto’s 3 en 2 libellen © G. van Keulen

En soms zitten ze gewoon op een stekelig takkie maar waar je niet dicht bij kunt komen vanwege het stekelwerk van de struik… Zonder gekheid zijn het mooie insecten om te zien! Niet dan? Wel toch?

En hieronder, dezelfde heidelibel maar dan een stukkie dichtbij ‘getrokken’ met behulp van een telelens….

Afbeelding

We sluiten deze aflevering af met 4 verschillende lieveheersbeestjes…

Links, de roze vloeivlekvlievevleesrbeestje… (m’n gebit ligt op de grond!), de vloeivleklieveheersbeestje, daarnaast een zure rakker met grote platvoeten: de citroenlieveheersbeestje. Dan krijgen we de 7-stippelige lieveheersbeestje en ja, je heb ook nog andere soorten die bijvoorbeeld de 11-, 13- stippelige lieveheerstebeestje… Tot slot een viervleklieveheerbeestje…

Jaja, in de mail kreeg ik een reactie dat die Nederlandse namen iemand niets zegt, en of dit niet meer wetenschappelijk kan worden weergegeven. Doen we! De eerste is dus een Oenopia conglobata, op de 2de plaats Psyllobora vigintiduopunctata, dan een Coccinella septempunctata en we sluiten met een Exochomus quadripustulatus

Onthoud de namen!

Afbeelding

Als toegift een springspinnetje (Schorsmarpissa – Marpissa muscosa) die een vleesvlieg omlegt! Dit spinnetje zie je ook vaak binnenshuis. ’t Sluipt naar de vleesvlieg en op een afstand van zo’n 2 cm springt het spinnetje bovenop de vlieg en injecteert ook een gif in zijn lijf waarna de spin hem meesleept naar zijn schuilplaats om ‘m daarna te ‘demonteren’ en op te vreten.

Em hieronder is wat erover blijft: staartstuk met vleugels, de afgebeten poten en rechtsonder de kop van de vlieg…

Leave the comments in the ‘reacties’ en delen van dit bericht wordt op prijs gesteld!

Foto’s © G. van Keulen

Advertentie
%d bloggers liken dit: