Locatieonderzoek huisvesting buitenlandse werknemers afgerond

De voorkeurslocaties in West-Friesland

Locatieonderzoek huisvesting buitenlandse werknemers afgerond

De groeiende economie in Westfriesland vraagt om extra tijdelijke arbeidskrachten. Deze zijn niet allemaal in onze regio te vinden. Ondernemers trekken steeds vaker arbeidskrachten aan van buiten de regio. De regio Westfriesland en haar partners werken nauw samen om deze buitenlandse werknemers onderdak te brengen. Het huisvesten van deze werknemers is een ingewikkelde taak. Voor de regio zijn buitenlandse werknemers onmisbaar. Steeds meer ondernemers en bedrijfstakken hebben te maken met grote personeelstekorten. Hierdoor zijn ze afhankelijk van buitenlandse werknemers. Het is nodig om geschikte woonruimtes te vinden. Tegelijkertijd is het belangrijk dat het zoeken naar huisvesting andere woningzoekenden niet in de weg staat. 

Locatieonderzoek

De regio Westfriesland heeft het bureau SWECO heeft de opdracht gegeven om een onafhankelijk onderzoek te doen. Hierbij zijn mogelijke locaties voor huisvesting van buitenlandse werknemers onderzocht. Met de voorbereidingen hebben provincie Noord-Holland en de Westfriese Bedrijvengroep nauw aan samengewerkt.
Inwoners, ondernemers en werkgevers waren via een enquête gevraagd om hun inbreng over plekken en randvoorwaarden te geven. Deze resultaten zijn verwerkt en meegenomen in het onderzoek.

Resultaten van het onderzoek en vervolg

Intussen is het onderzoek afgerond (pdf, 18 MB). Uit het onderzoek komen er 19 zoekgebieden die de voorkeur hadden naar voren. Deze locaties zijn mogelijk geschikt voor middelgrote locaties met minimaal 100 plekken voor onderdak. In de zoekgebieden zijn nog geen plekken aangewezen. Ook moeten concrete plannen altijd nog ruimtelijk getoetst worden door de gemeenten, ook via vergunningaanvragen en bestemmingsplannen.

Initiatiefnemers met plannen kunnen aan de hand van dit onderzoek zich melden bij de gemeenten. Ook kunnen gemeenten uitgebreider onderzoeken of er voldoende belangstelling en bereidheid is voor deze huisvesting. Elke gemeente bepaalt zelf het vervolg en houdt rekening met de gezamenlijke maatschappelijke taak van de huisvesting.

Over het Pact van Westfriesland

Het Pact van Westfriesland is een samenwerking tussen de Westfriese Bedrijvengroep en de regio Westfriesland. De gemeenten Drechterland, Enkhuizen, Hoorn, Koggenland, Medemblik, Opmeer en Stede Broec vormen samen de bestuurlijke regio Westfriesland.Rapportage locatieonderzoek (pdf, 18 MB)

Dorpsraad Andijk

De Dorpsraad Andijk gaat het onderzoek bestuderen en zal in januari hier een reactie opgeven, althans daar waar het gaat om de voorkeurslocatie in Andijk, zo laat een woordvoerder weten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: