Gemeente Medemblik gaat voor bredere inzet Bibob

Wet bevordering integriteitsbeoordelingen – Illustratie © CAPAND

Gemeente Medemblik gaat voor bredere inzet Bibob

De gemeente Medemblik gaat vanaf nu alle instrumenten van de wet Bibob (wet bevordering integriteitsbeoordelingen) in de strijd tegen ondermijnende georganiseerde criminaliteit inzetten. Tot nu toe gebeurde dat niet op alle beleidsterreinen. De Wet Bibob is een (preventief) bestuursrechtelijk instrument. Als er een gevaar dreigt dat bijvoorbeeld een vergunning wordt misbruikt, kan de bevoegde overheidsinstantie de aanvragen weigeren of de afgegeven vergunning intrekken.

Brede aanpak belangrijk

Met de brede inzet van de mogelijkheden wordt voorkomen dat de overheid criminele activiteiten faciliteert. Bovendien wordt de concurrentiepositie van betrouwbare ondernemers beschermd.
Volgens waarnemend burgemeester Dennis Straat is de brede aanpak een belangrijke in de strijd tegen de georganiseerde criminaliteit. “We moeten onze ogen niet sluiten voor wat zich in onze gemeente zou kunnen afspelen. Criminelen moeten weten dat ze in Medemblik worden aangepakt en dat wij daar alle beschikbare middelen voor inzetten.”

De gemeente toetst

De wet Bibob wordt vanaf nu ingezet bij vergunningen en ontheffingen, subsidies, vastgoedtransacties en gunning van overheidsopdrachten. In eerste instantie zal de gemeente dit toetsen en mocht het nodig zijn dan zal het Landelijk Bureau Bibob om onderzoek worden gevraagd. “Dit betekent niet dat alle vergunningsaanvragen standaard worden onderzocht, maar mochten er bedenkingen zijn dan kunnen we dit inzetten”, geeft Straat aan. 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: