Donkere dagenoffensief: houd inbrekers buiten je huis!

De winterse maanden zijn aangebroken, het is dus langer donker. En laat het donker nou de beste vriend van een inbreker zijn! Donkere dagen bieden inbrekers veel voordelen. Want, wanneer er in een woning geen licht brandt, is het voor een inbreker al snel duidelijk dat er niemand thuis is. En omdat het al vroeg op de (mid)dag donker is, kunnen inbrekers vaak ongezien hun gang gaan.

Wist je dat er daarom in deze wintermaanden de meeste inbraken worden gepleegd?

Tips om inbraak te voorkomen

 • Geef je woning een bewoonde indruk. Gebruik tijdschakelaars en bewegingssensoren.
 • Sluit ramen en deuren en doe alles op slot. Ook als je alleen even boodschappen gaat doen of de hond uit gaat laten.
 • Laat sleutels nooit aan de binnenkant van de deur zitten. Nooit sleutels onder een tegel, steen of in een bloempot leggen, ook niet in de schuur ‘om het hoekje’.
 • Leg waardevolle spullen uit het zicht. Zet fietsen / e-bikes e.d. in de schuur altijd op slot, zo mogelijk ook met een zware ketting of kabelslot aan de muur. Framenummers genoteerd? Goede foto’s gemaakt van je rijwielen? Dat geldt ook voor je kostbare voorwerpen: registreren en documenteren.
 • Berg ladders en containers op in je berging/garage,achter slot en grendel!
 • Zorg voor goede verlichting rond je huis, ook in de achtertuin. Je kunt met bewegingscensoren de verlichting goed instellen zodat ze aangaan wanneer iemand je tuin binnenkomt of naar de voordeur toeloopt.
 • Je kunt tegenwoordig deurbellen met camera kopen die jou melden en laten zien dat iemand bij jou het pas opkomt
 • Start een buurtpreventiegroep in jouw buurt, bijvoorbeeld via WhatsApp of word lid van Nextdoor Andijk, de grootste buurtpreventie-app in Andijk, met meer dan 850 leden!
 • Weekendje weg of langer? Licht de buren in, zodat zij een oogje in het zeil kunnen houden. Plak geen briefjes aan de deur dat je weg bent. Met behulp van rijdschakelaars (of via je smartphone) kun je verlichting laten aan en uitzetten.
 • Laat via sociale media niet weten dat je niet thuis bent.
 • Tot slot: wacht niet totdat je zelf slachtoffer wordt, maar zorg preventief voor goed hang-en-sluitwerk. Kijk op politiekeurmerk.nl/preventietips(externe link) wat je preventief kunt doen tegen inbraak.
 • Laat niemand zomaar binnen, wat ze ook verzinnen! Bankmedewerkers komen niet bij jou aan de deur om bankzaken te bespreken of zogenaamd je bankpas op te halen. Geef je pincode nooit aan anderen, ook niet aan ‘bankmedewerkers; of ‘politie’. Word je toch benaderd bel meteen de politie via 112.

Verdachte situatie? Bel direct 112 bij verdachte situaties. De politie komt liever te vaak dan te laat. Snel alarm slaan, betekent een grotere kans om de inbrekers te pakken. Probeer een zo goed mogelijk signalement van een verdacht persoon of het kenteken van een verdachte auto door te geven.

Advertentie
%d bloggers liken dit: