College: ‘Wie een bijstandsuitkering ontvangt moet giften altijd melden

Wanneer iemand een bijstandsuitkering ontvangt dan moet conform de richtlijnen er melding gemaakt worden van giften. Met kleine incidentele giften in natura, zoals eens een keer wat levensmiddelen doen wij niets. Ook niet met verjaardagscadeautjes e.d. Dat schrijft het college van B&W in antwoord op schriftelijke vragen van Ria Manshanden, fractievoorzitter GroenLinks Medemblik.

Beantwoording raadsvragen

Manshanden diende de vragen in naar aanleiding van een geval elders in het land waarbij de betrokken gemeente een bedrag van € 7.000 terugvordert van een uitkeringsgerechtigde die ‘structureel’ boodschappen ontving van haar moeder. Met de vragen wilde Manshanden inzicht krijgen op welke wijze de gemeente Medemblik omgaat met situaties waarin een uitkeringsgerechtigde giften al dan niet in natura krijgt.

Het college schrijft dat in de praktijk het er op neerkomt dat als iemand periodiek geldbedragen ontvangt, van familie of bekenden, dat dit gezien wordt als inkomen en dat het wordt gekort op de uitkering. “Giften in natura van de voedselbanken of kerken worden vrijgelaten en naar kleine incidentele giften in natura wordt niet gekeken”, aldus het college.

Handhaving zal nodig blijven, zegt het college: “Wie informatie niet doorgeeft en daardoor onterecht een
uitkering krijgt, moet dit terugbetalen. Anders raakt het solidariteitsbeginsel van het stelsel aangetast. De aanpak van fraude is belangrijk, maar breed kijken naar de individuele situatie van de cliënt is minstens zo belangrijk en dat probeert WerkSaam met de inzet van beleidsregels, instrumenten en instructies voor medewerkers te doen.”

Lees hier (PDF-bestand) de beantwoording door het college op de vragen van fractievoorzitter, Ria Manshanden

%d bloggers liken dit: