De weidegang

De weidegang

Wat is dat toch mooi: een tocht met de motorschuit door het West-Friese landschap. De schuit vaarde van Onderdijk, via het Egboetswater naar de Broerdijk langs Oostwoud. Daarna gingen we door Twisk, langs Lambertschaag, waar we uitkwamen op het water wat naast de Westerzeedijk/N239 loopt. Op een gegeven moment wees de vaarroute naar Opperdoes. En deze bracht ons van Opperdoes naar Medemblik om dan via de wateren van Medemblik, de kleine en de grote vliet, weer terug te varen naar Onderdijk.

De schuit vaarde langs akkers en weilanden, langs boerderijen, schuren en diverse huizen. We ontmoetten vele soorten watervogels en ook verschillend vee die graasden in de wei. En als we geluk hadden konden we de stoomtrein Hoorn – Medemblik, ook nog zien langskomen. 

Maar wij zagen iets anders: de weidegang nabij Lambertschaag. Na het melken liepen de koeien de wei in, de dames wisten precies hoe ze moesten lopen, om voor de volgende productie van melk te zorgen. De melk, het basisproduct, waar allerlei andere melkproducten van gemaakt worden. Op de achtergrond zie je de windturbines voor het opwekken van stroom. En rechts op de foto staat de grasdrogerij die o.a. het gras droogt voor veevoer. Allemaal schakels die we niet meer kunnen missen: valt de een uit heeft het gevolg voor de ander. En dat staat allemaal op de foto. De foto die ik heb genoemd: de weidegang.

Foto gemaakt 14 september 2020

Corina Sas

%d bloggers liken dit: