Antwoorden op de laatste vragen aan PWN en ministerie van EZ

Het ministerie van Economische zaken en Klimaat en PWN hebben nog antwoorden gegeven op de laatste vragen die bij de Dorpsraad Andijk binnen zijn gekomen.

Bekijk hier de antwoorden op de laatste vragen.

Datacenter in de gemeente Hollands Kroon – Foto © G. van Keulen

Reststroom als gevolg van datacenters in de gemeente Hollands Kroon?

Het zoute restwater is enkel afkomstig uit PWN’s eigen zuiveringsproces in Andijk, niet vanuit verderop in de provincie gelegen datacenters. De verwerking van eventuele zoute reststromen bij datacenters is aan de datacenters zelf: PWN heeft hierin geen rol.  

Het regeneraat kan niet gerelateerd worden aan de koelwatervraag: ook wanneer er geen datacenters waren, zou het regeneraat ontstaan. Het ontstaat bij de productie van drinkwater, hetgeen primair gebruikt wordt door huishoudens in de oostelijke helft van Noord-Holland boven het IJ.

Slechts een beperkt deel van ons water leveren wij aan datacenters t.b.v. koelwater. De inzet van de zuivering waar de zoute reststroom ontstaat is onafhankelijk van de koelwatervraag van de datacenters.

Maar om het even simpel te stellen: we hebben een installatie voor drinkwater en voor industrieel water. De reststroom ontstaat in het proces van drinkwater en dat gaat niet naar datacenters (drinkwater wordt veel sterker gezuiverd, dus zou zonde zijn om dat te leveren aan datacenters). Dus de toenemende vraag van datacenters betekent vooral dat we meer industrieel water moeten maken, wat dus niet deze reststroom oplevert, ze hebben met andere woorden dus niet met elkaar te maken.

%d bloggers liken dit: