De beste stuurlui …

“Mooi Westfries” is een vriendenclubje die zich in de loop der jaren zich steeds meer ontwikkelt in het behoud van de West-Friese landbouw cultuur. Natuurlijk heel klein, maar ze doen het wel! Het begon met broeder eten, wat later resulteerde in andere (westfriese) gerechten. Toen werd er bedacht om er op uit te gaan, kleine uitjes in West-Friesland.: met de schuit, de holder, een bezoek aan een molen enz. Totdat er plotsklaps 2 vrienden “verkleed” op visite kwamen. Toen ontstond het idee om allemaal een manchesterwerkjas aan te trekken en een alpinopet op te zetten: de favoriete werkkleding van een tuinder. Later kwam er de kruipersbroek bij. Een werkbroek gemaakt van zeildoek, een stevige stof, die de andere werkbroek moest beschermen wanneer je op je knieën over de prut kroop om b.v. aardappelen te rooien. Die uitstapjes werden toen allemaal zo bijzonder dat er zelfs fotoverslagen van werden gemaakt, de fotograaf was toch mee.

Zo heeft “Mooi Westfries” in Medemblik de beeldengroep “De beste stuurlui” op het hooft van de haven, ontmoet en zijn ze samen op de gevoelige plaat vereeuwigd. En hoe de fotograaf het voor elkaar krijgt, er zit altijd wel humor in de foto’s. Deze foto van “De beste stuurlui” is in 2019 genomineerd bij een fotowedstrijd. Men vroeg om foto’s in te sturen bij een bepaald thema. De twee bronzen beelden “De beste stuurlui” zijn gemaakt door beeldhouwer Jan van Velzen (geb. Onderdijk 15 maart 1931, overl. Onderdijk 19 januari 2020). Jan van Velzen kwam uit een tuindersfamilie en heeft tot 1981 ook dit beroep uitgeoefend: bloembollenkweker. Als beeldhouwer was hij autodidact. Hij wilde graag naar de kunstacademie, maar dat ging niet door. Toch hij is altijd beelden blijven maken. Toen Jan van Velzen uit het bedrijf stapte is hij grotere beelden gaan maken. Zijn werk is vooral te vinden in de plaatsen rondom zijn geboorteplaats. Zo ook hier in Medemblik, “De beste stuurlui” (1989).

Het clubje “Mooi Westfries” is in januari 2020 naar Amsterdam geweest, op bezoek bij Ome Henk. Ome Henk heeft op het politiebureau gewerkt in de  Warmoesstraat en heeft het clubje Westfriezen een rondleiding gegeven door  Amsterdam. We gingen met de trein naar Amsterdam en er werd in die coupé behoorlijk gelachen: de zelfgebakken appeltaart (was nog bevroren) hadden we als een tas op schoot, welke van de ene naar de andere schoot verhuisde… En de gesprekken gingen over de periode van “Toen was geluk nog heel gewoon”, de jaren 50/60. We hadden het over de was, de wringer, het bleekveld, de kolenkachel. En heel serieus hoor! Menige passagier heeft ervan genoten: we waren een soort reizend museum.

Tijdens de rondleiding kwamen we ook op het museumplein, daar moest natuurlijk een foto gemaakt worden. De Westfriesevlag, die we mee hadden genomen, werd uitgevouwen en omhoog gehouden door “Mooi Westfries”. Met een paar aanwijzingen van de fotograaf was het knip, de plaat was gemaakt. De aandacht van het publiek ging op dat moment naar iets heel anders: in ieder geval niet naar “Mooi Westfries”.  De blauwe vlag met het gele wapen van West-Friesland steekt mooi boven de menigte uit: “We were here!”Het lijkt zo lang geleden, maar het is pas 2 jaar terug! Wat is er veel veranderd door de pandemie die Corona heet.  Het museumplein en Amsterdam is nu regelmatig in het nieuws waar gedemonstreerd wordt en een mars wordt gelopen. Amsterdam de hoofdstad van ons land wie is daar niet geweest!Ja de maatschappij is en blijft in beweging, er zijn veel stuurlui.

Corina Sas

%d bloggers liken dit: