Als het heeft gesneeuwd … Deel II

ik neem jullie weer mee naar de korte winter van 7 t/m 14 februari 2021, een jaar geleden. Na die eerste dag van harde stormachtige wind en sneeuwval,  kwam er een periode van vorst. Die stevige wind en vorst maakte, langs het IJsselmeer, van  het opspattende water mooie ijssculpturen van de struiken, hekken en het riet. Ook  de keien langs het water werden meegenomen in de bevroren bouwwerken. De foto die ik heb gemaakt was langs de IJsselmeerkust bij Medemblik. Bewolking kwam opzetten en vormde een bijna overeenkomstig geheel met de ijssculpturen. Zo waren er langs die waterlijn richting  Enkhuizen zeker ook mooie ijssculpturen te zien. 

Naarmate het harder ging vriezen  begon het ijs  in het IJsselmeer ook aan te groeien. Er vormde zich, door de straffe wind, op bepaalde plekken ijsballen die later, door nog meer vorst, aan elkaar vroren. En waar de wind op luwe plekken  geen vrij spel  had, kreeg je stukken mooi glad ijs. Er waren ook plekken waar het ijs, door de wind, opgestuwd werd. En als gevolg daarvan ging dat breken en opstapelen. Een pracht gezicht vanaf de Westfriese omringdijk.

De schaatsen konden uit het vet! Als je tenminste wilde schaatsen op natuurijs. De plaatselijke ijsbanen gingen als eerste open maar al snel kon je, hier in Westfriesland, ook schaatsen op de waterberging in Opperdoes, de Grootevliet bij Onderdijk, stukken op het IJsselmeer en stukken op het Markermeer, in de Polder o.a. “Het Grootslag” en misschien wel op de sloot achter je huis. Eigenlijk mocht die schaatsperiode  wel wat langer duren zodat we meerdere dagen konden schaatsen. Nu was het, in dat  weekend, alles of niets. 

De andere foto is gemaakt vanaf de Zuiderdijk met zicht op het Markermeer, vlakbij het strandje van Schellinkhout. Dit mooie stukje ijs was ook niet langs de gehele Zuiderdijk, immers de natuur heeft vrij spel!  De zon stond laag en scheen wat door de sluierbewolking, een waterig zonnetje. Door de laagstand van de zon zag je enige schittering op het ijs. De schaatsers waren vast bezig met hun laatste baantje.

Ik kan jullie nog veel meer foto’s laten zien van deze korte winterperiode. Daarom neem ik jullie volgende week weer mee naar de Zuiderdijk: de dooi is ingevallen. En eigenlijk hoort dat ook een beetje bij de winter. 

Corina Sas

%d bloggers liken dit: