Uitslag verkiezingen in de gemeente Medemblik – FvD grootste partij – verlies voor CDA, VVD en PVV

image
Medemblik | Andijk – Ook in de gemeente Medemblik is Forum voor Democratie de grote winnaar van de verkiezingen, de partij haalde 19,3% van de stemmen binnen. Ook in de omliggende gemeenten is FvD de grootste winnaar, met uitzondering van Opmeer en Koggenland, daar bleven respectievelijk het CDA en de VVD de grootste partij, zij het met fors verlies.

Wat Medemblik aangaat moet dat ten koste zijn gegaan van de VVD en PVV die respectievelijk 3,3% en 5,5% minder stemmen kregen dan 4 jaar geleden. Ook het CDA moest inleveren, maar liefst 8,5% en het ziet ernaar uit dat deze partij het meest heeft moeten inleveren. Desondanks is het de derde partij in deze gemeente. Ook D66 moet het met minder stemmen doen –3,3% en de SP met –2,9%.

Volgende week zijn de definitieve uitslagen.
Hieronder de uitslag van de kleine partijen en omliggend gemeenten

Opvallend is dat de kleine partijen winst boekten: ChristenUnie met 4,2%, Partij voor de Dieren, met 0,7, Ouderen NH 0,6, 50Plus/Partij v.d. Ouderen 2,4, Code Oranje 1,9, Denk 0,5 en Nida met 0,2% van de stemmen. Ook de PvdA boekte winst met 0,7%. GroenLinks haalde 4,6% meer stemmen op dan in 2015.

Het opkomstpercentage in Medemblik was 57,1, veel hoger dan bij de vorige ps-verkiezingen (48,1%).

Van de omliggende gemeenten volgt hier de uitslag van de eerste vier (grote) partijen.

Je kunt hier de uitslagen bekijken van de gemeenten in Nederland


De vier grootste partijen in Enkhuizen

In de gemeente Enkhuizen is Forum voor Democratie de grootste partij geworden. De partij van Thierry Baudet haalde vanuit het niets 17,5 procent van de stemmen; bij de vorige verkiezingen deed de partij niet mee.

Als tweede partij eindigde de VVD, die een duikeling maakte en op 13,3 procent kwam. Dat was vier jaar geleden nog 16,9 procent.

De SP werd ondanks een fors verlies de derde partij met 11,6 procent (dit was bij de vorige verkiezingen 16,4), gevolgd door de PvdA met 9,9 procent (was 10,5).

De vier grootste partijen in Stede Broec

In de gemeente Stede Broec is Forum voor Democratie de grootste partij geworden. Ook hier haalde de partij van Thierry Baudet vanuit het niets 20,9 procent van de stemmen.

Als tweede partij eindigde de VVD, die een duikeling maakte en op 15,8 procent kwam. Dat was vier jaar geleden nog 19,1 procent.

Het CDA werd ondanks een fors verlies de derde partij met 11,7 procent (dit was bij de vorige verkiezingen 17,1), gevolgd door de SP met 8,1 procent (was 13,0).

De vier grootste partijen in Drechterland

In de gemeente Drechterland is Forum voor Democratie de grootste partij geworden. FvD behaalde 20,6 procent van de stemmen.

Als tweede partij eindigde de VVD, die een duikeling maakte en op 19,4 procent kwam. Dat was vier jaar geleden nog 24,5 procent.

Het CDA werd ondanks een fors verlies de derde partij met 13,4 procent (dit was bij de vorige verkiezingen 17,3), gevolgd door de PvdA met 7,7 procent (was 7,6).

De vier grootste partijen in Hoorn

In de gemeente Hoorn is Forum voor Democratie de grootste partij geworden. Met 17,5 procent van de stemmen werd de FvD de grootste in Hoorn.

Als tweede partij eindigde de VVD, die een duikeling maakte en op 13,3 procent kwam. Dat was vier jaar geleden nog 16,9 procent.

GroenLinks werd dankzij een forse winst de derde partij met 13,2 procent (dit was bij de vorige verkiezingen 5,6), gevolgd door de PvdA met 10,2 procent (was 11,8).

De vier grootste partijen in Hollands Kroon

En ook in de gemeente Hollands Kroon is Forum voor Democratie de grootste partij geworden met 21,7 procent van de stemmen.

Als tweede partij eindigde de VVD, die een duikeling maakte en op 14,8 procent kwam. Dat was vier jaar geleden nog 21,8 procent.

Het CDA werd ondanks een verlies de derde partij met 12,5 procent (dit was bij de vorige verkiezingen 14,3), gevolgd door de Ouderenpartij NH met 8,4 procent (was 10,1).

De vier grootste partijen in Opmeer

Het CDA blijft in de gemeente Opmeer de grootste partij geworden. De christendemocraten verloren echter fors aan stemmen: de partij ging van 21,8 naar 19,6 procent.

Als tweede partij eindigde Forum voor Democratie, dat met 18,4 procent als nieuwkomer binnenkomt.

De VVD werd ondanks een fors verlies de derde partij met 16,5 procent (dit was bij de vorige verkiezingen 24,1), gevolgd door de PvdA met 7,7 procent (was 7,3).

De vier grootste partijen in Koggenland

De VVD is in de gemeente Koggenland de grootste partij gebleven. De liberalen verloren desondanks fors aan stemmen: de partij ging van 24,4 naar 19,9 procent.

Als tweede partij eindigde Forum voor Democratie, dat met 17,6 procent als nieuwkomer binnenkomt.

Het CDA werd ondanks een fors verlies de derde partij met 17,3 procent (dit was bij de vorige verkiezingen 21,9), gevolgd door GroenLinks met 8,2 procent (was 3,5).

Bron ANP

Eén reactie

  1. Gezien de landelijke uitstraling van de Provinciale Staten verkiezingen en de nadrukkelijke aanwezigheid tijdens de campagnes van de top van de landelijke politici kunnen de behaalde percentages van de partijen beter vergeleken worden met de cijfers van de Tweede Kamerverkiezingen in 2017. Wel is de opkomst bij de Tweede Kamerverkiezingen hoger en dient er dan gepoogd worden om in te schatten welke effecten deze lagere opkomst bij de provinciale statenverkiezingen gehad kan hebben. Er wordt doorgaans gedacht dat niet-stemmers wat radicaler stemmen wat zou kunnen betekenen dat bij een hogere opkomst met een opkomst die in de buurt zou komen van de opkomst bij de Tweede Kamerverkiezingen de partijen van Baudet en Wilders hoger gescoord zouden kunnen hebben.
    Groet – James van der Gulik

    Like

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: