Overval op snackbar, politie zoekt getuigen | Elf keer het maximum | Handel in tweedehands goederen

Grootebroek – De politie is op zoek naar getuigen van een overval op een snackbar aan de Inlaat in Grootebroek. De politie is bereikbaar op tel.nr. 0900-8844. Anoniem bellen kan ook op tel.nr. 0800-7000 (Meld Misdaad Anoniem).

Omstreeks 21.45 uur zaten de eigenaar en eigenaresse van de snackbar achter de toonbank aan een tafeltje wat te praten, toen er plotseling door de achterdeur een man de snackbar binnenkwam. De man dreigde met een wapen en eiste geld. Nadat de overvaller een nog onbekend geldbedrag buit had gemaakt, verdween hij weer via de achterdeur in de richting van de Dracht. Bij de overval raakte niemand gewond.

De verdachte is een man met een licht getint uiterlijk. Hij had een lengte van ongeveer 1,85 meter en een dun postuur. Hij was geheel in het zwart gekleed.

Elf keer het maximum

Hoorn – Een 24-jarige man uit Zwaag mag zich rustig tot de kampioenen rekenen. Maar of dat in dit geval een positief resultaat is, mag worden betwijfeld. De man had namelijk drank gebruikt en blies elf maal het maximum.

Omstreeks 23.35 uur zag de politie de man rijden op een snorfiets op het Keern. Omdat de man vreemde stuurbewegingen maakte, werd hij aan de kant gezet. De man bleek behoorlijk onder invloed van alcohol te zijn. Hij moest mee naar het politiebureau voor een ademanalyse. Hierbij bleek dat hij 990 ug/l alcohol in zijn adem had. Aangezien het hier om een beginnend bestuurder ging, mocht hij niet meer dan 90 ug/l in zijn adem hebben.

Tegen de man wordt proces-verbaal opgemaakt. Ook moest hij zijn rijbewijs inleveren.

Handel in tweedehands goederen

Alkmaar, Hoorn, Heerhugowaard, Den Helder – De politie heeft donderdag controles uitgevoerd bij meerdere winkels in tweedehands goederen in Hoorn, Alkmaar, Den Helder en Heerhugowaard. Deze controle leverde tal van aandachtpunten op en gaf aanleiding voor enkele nadere onderzoeken.

Op plaatsen waar in tweedehands goederen gehandeld wordt is de kans groot dat er ook gestolen goederen tussen zitten. Niet voor niets dat aan de handel strenge eisen zijn verbonden. Handelaren moeten aangeboden goederen controleren en iedere transactie opnemen in een opkoopregister, zodat altijd te achterhalen is wie goederen heeft aangeboden.

Controle

Bij de bedrijven werd onder anderen het volgende geconstateerd:

  • Een bij de politie bekende inbreker had meerdere elektrisch apparaten aangeboden
  • In winkels werden goederen aangetroffen die niet in het register waren opgenomen, of waarvan de serienummers niet waren genoteerd
  • Op apparaten waren de serienummers (deels) verwijderd. Van een laptop was het Imei-nummer niet genoteerd.
  • Op een doos van een drilboor stond een serienummer dat als gestolen bekend stond. In de doos zat echter een andere boor, die niet van diefstal afkomstig was.
  • Een andere boormachine stond wel gesignaleerd als gestolen

De politie stelt een onderzoek in naar een aantal goederen en verdachte transacties.

In de meeste gevallen werden afspraken gemaakt over verbeteringen die aangebracht moeten worden. In een geval werd proces-verbaal opgemaakt wegens verkeerd vermeldde gegevens in het opkoopregister.

Voorkomen is beter…

Ook als u tweedehand spullen koopt in een winkel is het goed om zelf nog even te controleren of het goed ook van diefstal afkomstig is. Dit kunt u doen door de app ‘stopheling’ te installeren. Daarnaast adviseert de politie om al uw kostbaarheden te registreren. Neem een paar goede foto’s en noteer merk, type en serienummer/Imeinummer. Mocht er toch iets bij u gestolen worden, dan kan de politie deze gegevens in uw aangifte opnemen, zodat er bij het onderzoek gerichter gezocht en gecontroleerd kan worden.

%d bloggers liken dit: