Corina Sas Fotografie: Aan de rand van de polder

Aan de rand van de polder

In deze koude en natte tijd van het jaar hebben we behoefte aan warmte en behaaglijkheid. Deze plaat noem ik dan ook een warme foto. Een foto met veel warm oranje van de ondergaande zon gemaakt aan de rand van de polder ‘Het Grootslag”.  Het betreft de sloot langs de Kleingouw. Als je goed kijkt zie je een paal in het water staan, een restant van een houten brug. Via die brug ging de landbouwer  met de tractor of holder het land op. Moet ik nog wel even vermelden dat de tractor van toen stukken kleiner was dan nu. En het land wat bewerkt werd ook.

Langs de lintbebouwing waren vele kleine landbouwbedrijfjes gevestigd zodat de producten, meestal bloembollen, gemakkelijk opgehaald konden worden voor distributie. De polder was toen nog een vaarpolder en het was afhankelijk waar de bouwer zijn land had, of land huurde, hoe hij daar naar toe ging: met de schuit, holder of tractor. Ook bracht de landbouwer zelf zijn producten, veelal kool, met de schuit naar de veiling.

Terug naar het heden en terug naar deze foto. Waar je links in de polder, in de oranje gekleurde lucht, het silhouet van een grote landbouwschuur en rechts een silhouet van een huis ziet. Het is net of er op de wal landbouw spullen staan die klaar staan om te worden opgeladen op een schuit. Maar dat is fantasie en die mag jij ook gebruiken na het lezen van dit verhaal en het bekijken van deze plaat. 

Foto gemaakt 15 februari 2023.

Corina Sas

Ontdek meer van Andijk | APB | Andijker Nieuws Net

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder