VIDEO: Kolibrievlinder komt buurten in Andijk

Kolibrievlinder komt buurten in Andijk

Je zit ze niet vaak maar ze zijn volgens de Vlinderstichting een zeer algemeen voorkomende trekvlinder die in wisselende aantallen per jaar in het hele land kan worden waargenomen. Desondanks blijft het een sensatie als je er een in je tuin ziet vliegen. Dat overkwam Silva Visser uit Andijk die meteen een filmpje maakte van de Kolibrievlinder, dit deelde via WhatsApp en er bijzette: “Kijk nou eens, in Andijk!” De nachtvlinder die ook overdag actief is, heet zo omdat het sterke gelijkenissen heeft met het vogeltje, de Kolibrie.

De nachtvlinder is vanouds bekend in Nederland, en droeg in vroegere tijden de naam meekrapvlinder, onrust of onrustvlinder. Bij het foerageren gedraagt de vlinder zich als een kolibrie; hij hangt stil voor een bloem met zeer actieve vleugels en met de lange roltong ver in de bloem gestoken. Het is internationaal bekend onder de Latijnse naam “Macroglossa stellatarum”, en werd door Carl Linnaeus voor het eerst wetenschappelijk beschreven in 1758.

De kolibrievlinder behoort tot de Sphingidae (Pijlstaarten)

De kolibrievlinder – Foto Wilbert Koch / waarneming.nl
Advertentie
%d bloggers liken dit: