Advertenties

Winnende haiku’s vereeuwigd op muren – Kunstproject Medemblik in volle gang

WOGNUM –De piepjonge winnaars van de gedichtenwedstrijd eerder dit jaar zijn naast een tentoonstelling en een gedichtenbundel een nóg groter podium beloofd. De gemeente koppelde de winnende haiku’s namelijk ook aan vijf prominente buitenmuren. Inmiddels wordt er door meerdere kunstenaars hard gewerkt om de kunstwerken, geïnspireerd op de gedichten, nog vóór de officiële onthulling in november af te krijgen.

Op OBS de Plaats in Abbekerk staat al een tijdje een grote tafel waar het ontwerp van kunstenaar Serge van Empelen met behulp van duizenden stukjes keramiek langzaam vorm krijgt. Ook de letters van de spreuk zelf – gemaakt door een van de leerlingen van de school – komen door het reliëf van de stukjes tegel haast tot leven. Om de tafel staan leerlingen van de basisschool. Zij mogen in groepjes van acht meehelpen met het op maat knippen, plakken en leggen van het mozaïek. Er is veel interactie tussen de kinderen en de kunstenaar, want “inmiddels is mijn topografie door de vele gesprekken tijdens het mozaïeken weer helemaal up to date”, geeft Serge lachend toe. Het kunstwerk zal, als het af is, op een buitenmuur bij de school worden opgehangen.

Toch is daarmee de kous voor Serge niet af, want ook een tweede muureigenaar uit de gemeente koos ook voor zijn ontwerp. “Dat wordt wel heel iets anders hoor!” zegt hij haast excuserend. Geen mozaïek, maar letters van metaal gemaakt. Iedereen, inclusief de eigenaar van de muur is zeer benieuwd.

In januari van dit jaar schreef de gemeente Medemblik een poëziewedstrijd uit voor het maken van een haiku –een Japanse dichtvorm bestaande uit drie regels – over de omgeving. De groepen zeven en acht van basisschool de Meridiaan (Medemblik), het Koggeschip (Medemblik), de Plaats (Abbekerk) en de Kraaienboom (Benningbroek) deden mee. Van de totaal meer dan honderd inzendingen werden uiteindelijk vijf winnende gedichten gekozen. Het doel is om met lokale kunst te maken en in te zetten voor het verfraaien van de leefomgeving.

Advertenties