Corina Sas Fotografie: De Bellis Perennis

De Bellis Perennis

Madeliefjes, ze bloeien bijna het hele jaar door, totdat het vriest. In de maand Mei bloeit het madeliefje overvloedig en dat valt op. Je ziet ze op zonnige plekken in gazons, gemaaide graslanden en weiden.

Ze planten zich op 2 manieren voort: in de oksels van de bladeren vormen zijstengels, die uitgroeien tot een nieuwe rozet. Die stengeltjes worden niet zo lang en daarom  zie je hele plakkaten madeliefjes in het gazon. Maar wanneer je her en der een polletje madeliefjes in het gras ziet staan, is dit zaad geweest. Let er maar eens op!

Wie heeft er niet een bloemenketting geregen van madeliefjes? Een mooie bezigheid van kinderen: de madeliefjes plukken gemakkelijk vanwege de stevige steel en je  kunt er met je nagel dan ook  gemakkelijk een sneetje in maken waardoor een ander madeliefje wordt gestoken.

De Bellis Perennis (betekenis: Mooi overblijvend), het madeliefje, het bloemetje dat we graag in de weide zien of het Meizoentje: ze maken je vrolijk en blij. En is zelfs te eten: de jonge blaadjes kun je plukken en verwerken in een salade en de bloemen kun je eten. Een geheel geopende bloem smaakt wat bitter. Gecultiveerde madeliefjes zijn meestal niet eetbaar.

Madeliefjes, een prachtig gezicht in het gras!

Foto gemaakt 4 mei 2023.

Corina Sas

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: