Corina Sas Fotografie: Als je naar deze plaatjes kijkt

Als je naar deze plaatjes kijkt

Het oudste buurtje op Andijk is “Het Buurtje” met de Buurtjeskerk uit 1667. Als het donker is en de lantaarns zijn aan, en je loopt daar over het smalle straatje dan lijkt het alsof je je in de jaren waant, dat in het bezit hebben van een auto een uitzondering was. Zo heb je in Andijk meer van dit soort buurtjes met straatjes waar net, of net niet, een auto in kan rijden.

Als je naar deze plaatjes kijkt zie je een pleintje voor de kerk, een straatje bekleed met klinkers met daarlangs nostalgische
straatverlichting, een bruggetje naar een ander straatje. Je gaat helemaal terug in de tijd dat het hebben van een handkar, of paard en wagen bijna het enige vervoersmiddel was. De verlichte ster voor het raampje van de kerk, verraadt dat het bijna Kerstmis is. Hier heb ik het over het sfeertje van de schrijver Charles Dickens 1812-1870. Zie je de figuranten al lopen?

Alleen de vuilnisbakken langs de weg,de geparkeerde auto’s, en o.a. het licht uit de raampjes van de deuren aan de zijkant van de kerk, vertellen dat het een hele andere tijd is. Maar wel eentje met een vleugje romantiek uit onze plaatselijke geschiedenis.

Foto’s gemaakt 20 december 2021

Corina Sas

%d bloggers liken dit: