Dorpsraad Andijk en Politie organiseren Informatieavond voor Senioren over Veiligheid

Dorpsraad Andijk en Politie organiseren Informatieavond voor Senioren over Veiligheid

ANDIJK – Oplichters worden steeds slimmer. Ze verzinnen steeds weer nieuwe manieren om mensen van hun privégegevens of bezittingen te beroven. Tijdens de coronacrisis zien we bijvoorbeeld oplichters die zich voordoen als verpleger en u zogenaamd komen prikken. Of een bankmedewerker die even bij u langskomt, omdat u niet naar de bank kunt komen. Iedereen kan slachtoffer worden van dergelijke trucs, ook ouderen.

Denk niet dat het u niet kan overkomen. Helaas zijn er al in de afgelopen periode diverse slachtoffers in Andijk te betreuren die door dergelijke oplichters vele duizenden euro’s kwijt zijn geraakt!

Daarom hebben de Dorpsraad Andijk en de Politie de handen ineengeslagen om op zeer korte termijn voorlichting te geven. Op deze informatiebijeenkomst krijgt u informatie over de meest voorkomende methodes die criminelen gebruiken. En krijgt u tips om dergelijke oplichting te voorkomen!

Hulpvraagfraude (via bijvoorbeeld WhatsApp)

Bij hulpvraagfraude doet een oplichter zich voor als een bekende via bijvoorbeeld WhatsApp. Bijvoorbeeld als je (klein)zoon of (klein)dochter, maar regelmatig ook als vriend of vriendin. Er wordt gevraagd om hem of haar snel te helpen door geld over te maken of te klikken op een betaalverzoek.

De Babbeltruc (aan de deur of via de telefoon)

De babbeltruc is een vorm van oplichting die in vele vormen voorkomt. De meest bekende is dat een oplichter bij u aanbelt en met een smoes probeert binnen te komen. Het kan zijn dat ze graag gebruik maken van uw toilet, of een glaasje water vragen. Vaak zijn ze met z’n tweeën, zodat de één u kan afleiden en de ander de diefstal kan plegen.

Ook via de telefoon kunnen oplichters u benaderen. De beller doet zich voor als de bank of een andere belangrijke organisatie. Zij proberen u te overtuigen om direct geld over te maken of ze proberen belangrijke informatie bij u los te krijgen zoals uw inloggegevens, pincodes of beveiligingscodes. Soms wordt zelfs gevraagd om direct toegang te geven tot uw computer.

Valse e-mail of sms-jes

Ook wordt soms gevraagd om direct geld over te maken. Via deze valse berichten proberen internetcriminelen aan uw geld te komen. Het verschil tussen een nep- of een echt bericht is soms lastig te zien.

Informatiebijeenkomst op woensdag 5 oktober a.s.

Om de inwoners van Andijk te informeren houden de Dorpsraad Andijk en de Politie een informatiebijeenkomst in Dorpshuis Centrum (aan de Sportlaan 1) op woensdag 5 oktober a.s. Aanvang 19:30 en eindigt om 21:30 uur! De eerste kop koffie is gratis!

Informatie over deze avond? Bel 06 438 10 369

Heb je verkoudheidsklachten, zere keel, hoesten of voel je je niet goed, blijf dan thuis en laat je eerst testen!

%d bloggers liken dit: