Corina Sas Fotografie: De Dahlia

De Dahlia

De Dahlia is een plant met prachtige decoratieve bloemen in vele kleuren! Ze bloeien vanaf juni/juli en gaan door tot september/oktober naar gelang wanneer ze zijn gepland. De oorspronkelijke dahlia’s zijn kale opgaande overblijvende kruiden met langwerpige, knolachtige wortels. De bladeren zijn verschillend van soort tot soort. Oorspronkelijk kweekte men de knollen om te eten, tot men naliet de knollen te rooien en de planten begonnen te bloeien. De eetbare knollen werden zo sierplanten. De Dahlia’s werden in 1872 in Nederland geïntroduceerd en er bestaan nu vele gekweekte soorten, de dahlia’s zoals wij die nu kennen.

In de periode augustus/september worden de dahlia’s in Nederland (maar ook in andere landen) o.a.  gebruikt voor dahliacorso’s omdat de dahlia dan zijn beste periode doormaakt. De corso’s waarin het bloemschikken, of het theatrale of de soorten dahlia’s centraal staan.

Het is dan ook een prachtige bloem, vooral als er vele bij elkaar staan in tuin of vaas. Zelf vind ik het een bloem die de herfst aankondigt: die nog even kleur geeft aan de tuin, voor dat alle planten zich voorbereiden om te rusten. Net als de chrysant, de aster en het lampionnetje. Als die uitgebloeid zijn dan is het echt herfst. Regen, storm, mist, de lamp weer vroeg aan.

We maken ons op voor het volgende seizoen. Nu nog even genieten van de kleurenpracht van de Dahlia!

foto’s gemaakt september 2018

Corina Sas

Advertentie
%d bloggers liken dit: