Corina Sas Fotografie: En moeders, die let op de kinderen.

Wat is de natuur toch mooi en wat is dat goed geregeld met dat oerinstinct. Met de schuit gingen we via een mooie vaarroute door Opperdoes. Mij is wel eens vertelt dat Opperdoes ook wel Klein Giethoorn wordt genoemd, dit omdat je daar onder vele bruggetjes vaart.

De route ging langs oude boerderijen, karakteristieke huizen, weilanden en akkerland. De schapen in de wei liepen met ons mee, een blauwe reiger vloog vanuit het riet omhoog en eenden zaten op de paaltjes langs de walkant uit te rusten. Ook zwaluwen vlogen heen en weer om voedsel te vangen.

Toen dook er opeens uit het niets een zwaan op en begon ons te achtervolgen: hij was woest! Hij zwom krachtig achter de schuit aan en kwam steeds dichterbij! We bleven met rustige gang varen en lieten de zwaan met ons meezwemmen. 

Wat had die zwaan een imponerend gedrag: dan zwom hij aan de linkerkant- dan weer aan de rechterkant van de schuit. En dan die lichaamstaal! Die was duidelijk af te lezen. Onze schipper bleef rustig doorvaren. Toen zagen we aan de linkerkant van de schuit een zwaan met 2 jongen. Dat was het dus: het gevaar wat schuit heette!  En dat was goed te begrijpen vanuit de beleving van vader zwaan. Hij beschermde zijn vrouw en kinderen tegen het grote gevaar. Op de foto kijkt moeder zwaan vertederd naar haar kroost en houdt hen goed in de gaten: komt goed hoor!

Wij voeren rustig door en lieten vader zwaan zijn gang gaan. Zouden we hem proberen te verjagen, dan kregen we er alleen maar problemen mee. Maar wat kan een zwaan er mooi uitzien als die kwaad is!

Eigenlijk doen wij mensen precies hetzelfde: het gezin beschermen tegen het kwaad.

foto gemaakt 17 juli 2022

%d bloggers liken dit: