Corina Sas Fotografie: Zonwering

Zonwering

Op zomerse dagen kan het in huis behoorlijk warm worden, vooral wanneer de zon vol op  je ramen schijnt. Gelukkig heeft men daar zonwering voor bedacht. Dit in vele soorten en maten zoals markiezen en zonneschermen of rolgordijnen met folie aan de binnenkant. Of screens voor aan de buitenkant van het raam. En dat alles wel of niet elektrisch aangedreven met een druk op de knop of via een app op je telefoon.

Vroeger had men rakken die je voor het raam hing: een stevig doek wat vastgemaakt was op een raamwerk wat je aan de buitenkant van het raam ophing. Of er hingen luiken voor de ramen en die gingen dicht. Als je niks van dit alles had dan spande je een wit laken aan de buitenkant van het raam. Laatst met die warme dagen heb ik het nog gezien.

Op deze foto heeft men een jute zak voor het schuurraam gehangen. Het houdt het zonlicht tegen maar laat toch een beetje diffuus licht door. Waarschijnlijk voor de plantjes die in de bak hebben gestaan. 

Het raam gaat zelfs nog op de ouderwetse manier open: je schuift het raam omhoog en de frisse lucht stroomt naar binnen. Zo kon je er ook een hor tussen zetten. Een klusje dat je met z’n tweeën moest klaren: de een hield het raam omhoog de ander wurmde de hor tussen het raamkozijn. En dan liet de ander het raam weer zakken.  

Om de zon te weren is van alles bedacht en uitgevonden om dit zo snel en gemakkelijk mogelijk te bedienen. Heb jij eraan gedacht om gewoon een jute zak voor het raam te hangen?

Foto gemaakt 30 juli 2022

Corina Sas

%d bloggers liken dit: