Corina Sas Fotografie: Vrolijke Kleuren

Vrolijke kleuren

Een veld bloeiende anemonen kom je niet zo vaak tegen op de akkers in West-Friesland. Toch worden ze wel hier geteeld. Er zijn wel 120 soorten anemonen. Een anemoon is een echte bijen en vlinderplant en je koopt ze als kleine knolletjes of als plant. Je kunt ze van januari tot december planten. Ze bloeien, afhankelijk van het soort, van april tot oktober.  De anemonen op de foto zijn de zomerbloeiers en zijn vast en zeker geplant voor de knolletjes net als de tulpen en hyacinten voor hun bollen. Mijn buurman had eind jaren zestig ook een hoekje anemonen op zijn landje staan. Hij teelde ze voor de knolletjes. Die knolletjes zien eruit als truffels. Als klein meisje kwam ik daar wel over de vloer om te spelen met de buurtkinderen. Ik zie hem nog staan in zijn boetje, die achter zijn huis stond: 2 gaasbakken op de pellerstafel. De ene bak met gerooide anemonenknolletjes, in de andere bak de gepelde knolletjes. Hij pelde ze altijd zelf, het was schijnbaar een secuur klusje. In ieder geval was het voor ons zeer interessant! We keken geboeid naar zijn grote handen, waar de klei nog onder zijn nagels en in groeven van de handplooien zat. Die handen die een voor een knolletje ter hand nam en deze pelde, tot meerder knolletjes. Wat een werk! 

Dit vrolijke veld kwam ik tegen in Benningbroek. 

Foto gemaakt 30 juli 2018

Corina Sas

%d bloggers liken dit: