Insecten: Wat eten ze? De Schorpioenvlieg

De schorpioenvlieg doet zich te goed aan de restanten van een zweefvlieg die doodstil blijft liggen maar dat komt omdat ie dood is.

De gewone schorpioenvlieg of Panorpa communis, is nogal verlegen ingesteld en bovendien, men ziet het beestje soms aan als een daas dus de kans dat ie dan wordt gemept is groot. Niet doen, want het diertje ruimte de boel op bij jou in de tuin, het vreet de stoffelijke resten op van andere insecten die het tijdelijke op deze aardkloot hebben verlaten. Maar ze zijn er niet in zwermen als je dat zou denken, maar met een beetje geluk zie je ‘m bij jou in de tuin.

De schorpioenvlieg zit vol, al boerend zoekt ie een plekje om uit te buiken…

Hij wordt schormpioenvlieg genoemd omdat het tangvormig orgaan heeft dat mannetjes aan het achterlijf hebben, en dat omhoog gekruld wordt gedragen en dat daarom enigszins doet denken aan de staart van een schorpioen, maar geen angel heeft en verder volkomen ongevaarlijk is. Het insect gebruikt het alleen bij de paring. De vleugels zijn vaak gevlekt. De lichaamslengte varieert van 1 tot 2,5 cm.

Zoals gezegd vreet het dode insecten maar ook ander aas, ook worden schorpioenvliegen aangetrokken door plantaardig voedsel. Het gevleugelte heeft geen enkele animo om mensen de stuipen op het lijf te jagen zoals wespen, dus laat ‘m z’n gang gaan… hij doet namelijk geen vlieg kwaad!

De schorpioenvlieg heeft een opvallend lange snuit

Een vrouwtje paart meestal met meerdere mannetjes, ze lust er pap van! Ze legt dan na ongeveer vier dagen in totaal zo rond de 55 eieren, verdeeld op verschillende plaatsen – twaalf tot twintig elk – in de grond. Na ongeveer tien dagen komen de larven uit de eieren, die zich net als de volwassenen voeden met dode maar ook verzwakte insecten. Ze hebben wat weg van rupsen. Tijdens het larvale stadium vervellen de larven drie keer. Zo’n vier weken na het uitkomen begint de prepupa-fase, die afhankelijk van het seizoen twee weken tot acht maanden kan duren. De larven die zich laat in het jaar ontwikkelen, overwinteren in het prepopstadium, terwijl de larven die zich vroeg in het jaar ontwikkelen relatief snel verpoppen en in hetzelfde jaar als een complete vlieg uitkomen. Niet dat het meteen al kan vliegen want na het verlaten van de poppenschaal heeft het beestje ongeveer drie uur nodig om te drogen en klaar te zijn met opkleuren want anders blijft het een bleek gevalletje, en ja, je moet als insekt ook een beetje leuk voor de dag komen tegenwoordig.

Foto’s © G. van Keulen

%d bloggers liken dit: