Eens …

Eens …

Je kent ze wel, midden in het landschap van die grote Pyramides met een rieten dak. Zeer functioneel ingedeeld voor het bestaan als boer. Er zijn boerderijen die nu vallen onder monumentenzorg en in de oude staat hersteld worden. Of er zijn boerderijen die zo aangepast zijn dat ze een andere bestemming krijgen zoals een B & B, camping of zorgboerderij.

Ze sieren nog steeds het Hollands landschap, maar worden wel zeldzamer. Deze boerderij bestaat ook niet meer. Ben er vorige week nog geweest, er is nu helemaal niets meer van over.  Alleen een stapel hout, stenen en een stukje van een gevel wat nog overeind staat. 

Terug naar de foto: daar staat de deur op een kier. Er zit een eenvoudig slot in en de deurklink moet je gewoon naar beneden drukken om de deur te openen. De ramen zijn zo gemaakt dat je het onderste gedeelte omhoog kunt schuiven om de frisse lucht naar binnen te laten. Niks geen beveiligd hang en sluitwerk en airco. Als je door de ramen kijkt zie je niet alleen een oldtimer staan, maar ook een wirwar van balken. De draagbalken van toen het plafon en de draagmuren. En ook de balken van de deel met de (hooi)zolder. Toen ik om de boerderij liep had ik de indruk dat deze boerderij in tweeën werd bewoond, misschien wel het voor- en achterhuis. Er zal zeker, in al die jaren, veel aangepast zijn wat betreft de veranderde functie van de boerderij en mogelijk ook voor woningverbetering. Gezien de stalling van de oldtimer werd het later als schuur gebruikt.

Wat ooit met zorg was onderhouden, waar ooit geleefd, gezorgd en gewerkt werd is nu een ruïne, klaar voor de sloop. Ga eens met je gedachten terug in die tijd. De ramen werden gelapt, de postbode kwam langs, de dokter kwam op bezoek, de koe moest kalveren, de oogst werd opgeslagen. En er werd door de kinderen vast veel buiten gespeeld: er waren toen grote gezinnen. En waar sliep men allemaal?  Ja, eens was dit een prachtige boerderij nu wordt het puin opgeruimd.

foto gemaakt op 12 april 2020.

Corina Sas

%d bloggers liken dit: