Van de storm Eunice is het ook genieten

Vrijdag 18 februari: storm Eunice raast over ons land. En dat hebben we geweten. Kon het niet laten om even achter dijk te gaan kijken. Rond 15.00 uur parkeer ik de auto onder aan de dijk om verder  te lopen naar het strandje van Andijk. Met de wind in de rug loop ik de dijk op. Zou ik het wel doen? Moet ook weer terug…

Bij het strandje aangekomen waait m’n bril van m’n neus. En die bril heeft dezelfde kleur als het zand. Ik denk gelijk aan de manier hoe je het beste wild kunt spotten. Wild heeft een schut kleur en als je kijkt over het land dan neem je ze sneller waar, dan als je gaat zoeken naar… Zo vond ik mijn bril ook gelukkig weer terug: kijkend over het zand. Mocht ik mijn bril niet terugvinden dan had ik voor me zelf al besloten om  zonder bril door te lopen.

Al “wandelend” op de vooroever, richting de steiger van het meertje De Kom, zie ik dat de storm het water van het IJsselmeer weg waait als een soort waterwolk boven het water.   Bij De Kom aangekomen loop ik over de steiger en zie dat het meertje, die een openverbinding heeft met het IJsselmeer, voor een groot gedeelte droog ligt. Ik kom een aantal wandelaars tegen en we raken aan de praat: even een rondje met de hond want dit is genieten van de natuur. De wind en het woeste water, de zon en de  donkere wolkenlucht een prachtig gezicht! Ik zie wandelaars op de bodem van het meertje lopen. Een bizar gezicht.  Alleen in het midden van De kom is nog water. De hoge bomen in de verte krommen door de wind en het water wordt verder weggewaaid door de storm: het lijkt wel eb. 

Op de terugweg naar het strandje zie ik dat het strandje nog breder geworden is. Het IJsselmeer is voor even Zuiderzee. De reddingsboot van  KNRM Andijk rukt uit, het blijkt, zoals later vermeld in de media, een oefening te zijn. Ik loop de dijk weer op en houdt m’n bril goed vast, wat een kracht heeft die storm! De deur van m’n auto krijg ik amper open en wurm me door de kleine kier in de auto en rij naar huis. Thuis gekomen is er om 17.12 uur een NL-Alert. Storm Eunice is heel heftig en het advies is om binnen te blijven en bel 112 alleen bij levensgevaarlijke situaties.

Corina Sas

Advertentie
%d bloggers liken dit: