Als het heeft gesneeuwd … 

Links de Proefpolder en recht het IJsselmeer


Vorig jaar op 7 februari startte de winter met flinke sneeuwval en een stevige oostenwind. Die wind maakte op vele plekken in het dorp flinke sneeuwduinen. Op sommige wegen was er geen doorkomen meer aan. Ben die dag tijdens de sneeuwbui op pad gegaan en heb een wandeling gemaakt boven op de Westfriese Omringdijk in Andijk. Gestart bij de Hoekweg, met de wind in de rug, richting de haven. Vanaf de dijk kijk je de proefpolder in waar nu vele vakantiehuisjes staan. De Proefpolder was de eerste polder die in 1926-1927 werd aangelegd in de Zuiderzee.

De naam zegt het al: er werden vele proeven gedaan. Men wilde weten welk materiaal het beste was om een dijk aan te leggen en ook wat de gevolgen zouden zijn van inpoldering van de Zuiderzee voor de bodem en gewassen i.v.m. het zoute water. Er kwam zelfs een proefboerderij voor dit onderzoek. Veel Andijker tuinders hadden een tuindersbedrijf in de proefpolder. In de jaren 70 werd er een vakantiedorp gebouwd die later nog meer werd uitgebreid. Vlak bij het gemaal is nog een klein stukje historisch lijkend proefpolder waar je vanaf de Westfriese Omringdijk naar de Proefpolderdijk kunt kijken. Een rij bomen staan langs het smalle weggetje die toen toegang verleende naar de polder, nu naar het vakantiedorp.  Zoals op deze foto van een jaar geleden zal het in de toekomst mogelijk niet meer zijn. Ook op dit stukje grond zullen vast nog vakantiebungalows gebouwd worden. Heb het rondje afgemaakt via de Proefpolderdijk: het IJsselmeer links van mij, het vakantiedorp aan de rechterkant.

De Proefpolder in Andijk

Aan het einde van deze dijk, waren kinderen aan het spelen. De harde koude wind en de opwaaiende sneeuw  weerhield hen niet om met de slee van de dijk af te glijden om daarna  weer terug te kruipen op de dijk voor de volgende ronde.  Het gaf hen zoveel plezier dat ze de kou  niet eens opmerkten.En dan denk ik bij dit tafereel: als het sneeuwt in de winter zullen de sleetjes van zolder gehaald worden om, als het kan, van de dijk af te glijden!

Dit zal nooit veranderen.

Corina Sas

%d bloggers liken dit: