Kraakhelder en windstil

Jachthaven Andijk

Vorig jaar, 20 december, liep ik op de dijk om Buurtjeskerk, anno 1667, te fotograferen. Weet je die foto nog, met die ene ster voor het raam? Als je de trap van de dijk, tegenover het kerkje, op loopt zie je direct Buurtjes haven. Deze haven bestaat al vanaf de 17de eeuw tot ver in de jaren 30 van de vorige eeuw! De haven was een echte vissershaven. Een thuishaven voor de Andijker vissers. Een schuilhaven, bij slecht weer, voor de vissers uit andere plaatsen. In 1927 is men begonnen met het aanleggen van de Afsluitdijk, in 1932 was de dijk gereed. Zuiderzee werd IJsselmeer. Nu was de visserij al geen vetpot, in de zestiger jaren liep de visvangst helemaal terug.

Er lagen in die tijd maar een paar vissersbootjes in de haven. Buurtjes haven raakte in verval. Een groep Andijkers wilde de haven redden en richtte de watersportvereniging “De Kreupel” op. En inderdaad het is gelukt!! Dat ging niet altijd voor de wind. Men verhuurde ligplaatsen om een budget te vergaren. Een zware storm in 1974 richtte zoveel schade aan dat er een nieuwe stevige dijk aangelegd moest worden. Samen met de Gemeente Andijk is er Stichting Jachthaven opgericht. In 1981 is de haven feestelijk geopend.

Ik loop die 20ste december, de trap op en kijk over Buurtjes haven. Het is kraakhelder, windstil en de temperatuur is in de buurt van het vriespunt. Er liggen mooie zeilboten en de lantaarns branden. Ik zie geen sterren wel de lichten van de windturbines in de verte, die reflecteren in het IJsselmeer. Wat lijken ze dichtbij. Verder is het pikdonker, behalve bij de lantaarn bij de trap.

Jachthaven Andijk

Heb thuis een foto van mijn opa hangen die op de dijk zijn hondje uitlaat. Hij woonde op de Landstraat vlakbij Buurtjes kerk.  De foto is gemaakt door een fotograaf voor het boek “Goud op de Klei”: 50 jaar bloembollenveiling Vereniging “West Friesland”(mei 1969). Op de foto kijkt opa uit over het IJsselmeer en heeft zijn werkkleding aan, een manchestere pak met klompen, klompsokken en wollensokken.  het is koud, het vriest en het heeft gesneeuwd. Wat zou híj hebben gezien toen hij over het IJsselmeer keek?

Corina Sas

(info Buurtjes haven: Historie – Jachthaven Andijk)

Advertentie
%d bloggers liken dit: