Proef ‘Stemmen met een beperking’: rapport met aanbevelingen

Proef 'Stemmen met een beperking': rapport met aanbevelingen

‘Het is van belang dat alle kiezers straks op een toegankelijke en veilige manier hun stem kunnen uitbrengen. Als gemeenten kunnen we ons voordeel doen met dit onderzoek’. Zo reageert Jan van Zanen vandaag op het rapport ‘Proef stemmen door mensen met een verstandelijke en of lichamelijke beperking’.

Het rapport werd vandaag aangeboden aan Van Zanen als VNG-voorzitter in het stadhuis van Den Haag, de stad waar hij burgemeester is.

Ervaringen met het stemproces

De proef werd uitgevoerd op 11 februari met 10 personen door Leer Zelf Online in samenwerking met Voorall en Ipse de Bruggen. Het onderzoek is gedaan om in beeld te brengen hoe het stemproces verloopt en wordt ervaren door mensen met een verstandelijke en/of een lichamelijke beperking.

Verkiezingen in coronatijd

Bij de Tweede Kamerverkiezingen in maart worden aanvullende maatregelen genomen in verband met het coronavirus. Het onderzoek geeft een beeld van wat er van de kant van kiezers en de overheid komt kijken bij het stemmen in coronatijd. Waar het de stembureaus, de inrichting ervan, de begeleiding van minder valide kiezers en de voorlichting aan kiezers aangaat, kunnen gemeenten hun voordeel doen met de bevindingen. 

Praktische zaken

Het is goed om in het rapport te lezen dat de proef overwegend goed is verlopen, dat ervaren stemmers ook nu geen problemen ondervinden en dat het nieuwe stemmers met wat voorbereiding ook goed af kan gaan. In het rapport staan een aantal praktische zaken die kunnen worden meegenomen. Denk aan het gebruik van audiohulpmiddelen en het schoonhouden ervan, en de zichtbaarheid van de route in het stembureau.

Meer informatie

Dit artikel is ingebracht door de Gemeentelijke Werkgroep Toegankelijkheid ‘Medemblik’ in het kader van de Tweede Kamerverkiezingen.

Foto door Cliff Booth op Pexels.com

%d bloggers liken dit: