Corina Sas Fotografie: Hooi, voer voor het vee

Hooi, voer voor het vee

De paardenbloem bloeit van maart tot mei en ook van september tot november. Na de bloei vormen zich mooie pluizige zaden aan de bloem die o.a. door de wind verspreid worden. Vele insecten o.a. de honingbij gebruiken de paardenbloem als voedselbron. Het is niet alleen daarom een nuttig onkruid. De penwortel zit diep in de grond en haalt de kalk en de mineralen uit de diepere laag van de bodem en maakt dit beschikbaar voor de bovenste laag en het gewas. Als de wortel afsterft maakt de regenworm en de wortels van het gras graag gebruik van die gangen. Ook zorgen deze gangen voor een goede beluchting en afwatering van de bodem. Waarom dan nog distelsteken, of spuiten met gif tegen onkruid in het gazon?

Paardenbloemen kunnen we zelfs eten en zijn zeer gezond voor mens en dier. De jonge blaadjes eet je als sla. De bloem is voor de zaadzetting eetbaar, daarna niet meer. De paardenbloemen hebben een gunstige uitwerking op de spijsvertering, lever en nieren: bloedzuiverend, eetlust opwekkend, urine afdrijvend, laxerend, bevatten veel vitaminen C, alsook A, B2 en D. In de kruidengeneeskunde kom je de paardenbloem dan ook in verschillende bewerkingen tegen.

Koeien, schapen en geiten gebruiken de  paardenbloem als medicijn. Het ondersteund de leverfunctie van het melkvee. Cavia’s en konijnen kun je goed voeren met vers geplukte bladeren van de paardenbloem.

Het is een mooi gezicht die gele bloemenpracht in  het grasland. En hoe snel kan het gaan, na ongeveer een week is de gele bloemenpracht veranderd in een veld van doorzichtige zachte pluizige bolletjes. Dan wordt het gras snel gemaaid. En ligt het te drogen en noemen we het hooi. Voer voor het vee.

foto’s gemaakt 4 mei en 10 mei 2023.

Corina Sas

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: