Op pad met een magneetvisser

U heeft vast het artikel gelezen “van wie is die fiets” met daarbij de foto van een fiets die uit het water is gehaald. Ik deel deze stukjes ook op bepaalde FB-pagina’s en daar heeft oud Andijker Jaap Brouwer op gereageerd. Hij schreef dat hij die fiets met een magneet heeft opgevist en dat die fiets helemaal vast zat aan de pijlers. Maar ook dat hij daar veel bestek heeft opgevist en dat hij zelfs ook weleens lugubere dingen opvist. Dit maakt een mens nieuwsgierig! Want wat is magneetvissen, hoe gaat dat en wat is er zo leuk aan? Dus ging ik een middag met Jaap op stap: magneetvissen.Nog niet zo lang geleden reed Jaap nog als buschauffeur bij Connexxion o.a. op de buslijn 143 en 148. Hij deed deze ritjes graag want dan reed hij door zijn geboortedorp Andijk. “Als ik met dit werk ga stoppen, dan ga ik magneetvissen. Ik had dat nl. gezien op internet en raakte daarover enthousiast!”En enthousiast is hij!! Magneet vissen lijkt op het vissen zoals iedereen het kent, alleen wordt er dan niet gevist op vissen maar op metalen voorwerpen die in het water liggen (mits ze deels magnetisch zijn). De magneet die Jaap gebruikt trekt 4x 150 kilo aan alle kanten en er zit een lang touw aan vast geknoopt. 

Oude sloten, niet te smal en vanaf een brug zijn favoriet bij Jaap.”Vanaf de brug is het gemakkelijk voor dieven om spullen in het water te gooien, om er natuurlijk snel vanaf te zijn. Fietsen, brandkasten, portemonnees, gereedschap, televisies, in oude brede sloten hoop ik natuurlijk ook iets bijzonders te vinden.”Ondertussen wordt de magneet in de sloot geworpen en langzaam trekt Jaap het touw naar zich toe.  Het borrelt onder water en een zwarte wolk komt boven, er wordt gehesen en langzaam verschijnt er een voorwerp. Het is altijd spannend wat er dan bovenwater getild wordt…”Je zou het niet gauw zeggen maar er liggen veel metalen voorwerpen in het water. En alles wat daarin ligt is van het waterschap. “Of ik bel het waterschap, of ik bel de gemeente als ik weer een berg ijzer op de walkant heb gevist.

Bij lugubere dingen bel ik de politie is de afspraak. Want ook dat vind ik”. Vertelt Jaap.Jaap heeft ook geholpen in het Dwaalpark bij de Grote Waal in Hoorn. Daar zocht men opnieuw naar een vermist persoon. Met man en macht hebben ze geprobeerd om ook maar iets te vinden, wat helaas niets heeft opgeleverd. Jaap is daar, met toestemming van de officier van justitie, ook een aantal dagen wezen vissen. In de hoop om ook iets te vinden. “Een paar kleine dingetjes gevonden wat niet veel voorstelde”, zegt Jaap. “Maar je weet maar nooit”.Voor magneetvissen moet je wel een goede conditie hebben en kracht in de armen en benen. Want til maar eens iets groots van ijzer uit de sloot. En als je magneet blijft kleven aan een brugleuning… Haal hem er dan maar eens af, daar is ook weer een techniek voor.Conditie heeft Jaap. Hij doet aan bikkeltraining, prutmarathons, loopt runs in Amsterdam en Hem enz.  Magneetvissen is goed voor het milieu, de wateren worden dus als het ware opgeruimd door zulke vissers, zo niet blijft het water corrosief en vervuild. Goed bezig Jaap, ook al zal er niet alles uitgehaald worden! Maar alle kleine beetjes helpen. En helaas wordt “de voorraad” steeds weer aangevuld. 


Corina Sas

Advertentie
%d bloggers liken dit: