Vuurtoren De Ven

Ik las laatst in de krant dat de vuurtoren De Ven, aan de Oosterdijk te Enkhuizen wordt opgeknapt. Dat is echt geen luxe als je dit soort mooie, historische monumenten wilt behouden. Ik ging gelijk met mijn gedachten naar een foto die ik begin dit jaar had gemaakt. Het was 1 januari dat ik daar op dijk stond. Op die dag hadden we een wandeling door De Weelen gemaakt. Een gebied achter Lutjebroek in de Polder Het Grootslag. Het werd al wat schemerig en omdat de zon al vroeg onder ging had ik het plan om ook even naar de Oosterdijk te gaan. Staande op de dijk met achter mij de vuurtoren en het licht van de ondergaande zon, met wat opkomende zeedamp maakte ik de foto: uitzicht over het IJsselmeer. Geen horizon alleen maar kleuren en vlakken. De watervogels verraden dat dié kleur het water is. Terug naar de auto nog een blik op De Ven: ja die heeft echt een opknap beurt nodig. Ben de volgende dag teruggegaan.

De zon scheen en ik probeer mijn fototoestel door het hek, die om de vuurtoren staat, te wurmen en probeerde ook tevens de vuurtoren knap in beeld te krijgen. Maar niet alleen de vuurtoren, ook de takken van de boom die ernaast staat. En ook de schaduw van die takken op het gebarsten beton van De Ven. Want ik zag namelijk, als de dat allemaal samenkomt op dat beton, dan moet er echt wel opgeknapt worden. Ik hoop over een half jaar een heel andere foto te kunnen maken: een vuurtoren De Ven die trots en vier onderaan de oosterdijk staat. Die zich laat zien, en wil zeggen: ik ga nooit verloren en overleef de tand des tijds. Maar dan moet De Ven eerst in steigers!


Corina Sas

%d bloggers liken dit: