Vliegoefeningen met de Hercules C-130

Vliegoefeningen met de Hercules C-130
Koninklijke Luchtmacht – Lockheed Hercules C130 – Foto Defensie

In bijna 6 maanden worden 24 cursisten uit Nederland, België en Noorwegen opgeleid tot wapeninstructeur. De cursus startte in mei en eindigt in de derde week van oktober. Voor het eerst nemen niet alleen vliegers, maar ook officieren uit andere dienstvakken deel aan de cursus van universitair niveau. De opleiding loopt nog tot en met vrijdag 22 oktober en vindt op en vanaf Vliegbasis Leeuwarden plaats en van Vliegveld De Kooy.

Vliegoefeningen met de Hercules C-130
Kaart met vliegbewegingen, met rechtsboven Vliegbasis Leeuwarden en links Vliegveld De Kooy – Andijk is aangeduid met een zwarte stip, midden onder- Foto AVC NLD – Aeronautical Information Publication

In de WIC 2021 komen 6 opleidingen samen. In het verleden werd er al samengewerkt op F-16 en C-130 gebied. Dit jaar nemen ook F-35 vliegers, Patriot-operators, inlichtingenofficieren en Air Battle Managers deel. Het doel hiervan is meer integratie tussen de verschillende wapensystemen en ondersteunende diensten en het vergroten van de (tactische) kennis en vaardigheden van de deelnemers. De deelnemers kunnen zich niet opgeven voor de WIC, maar worden voorgedragen. Het is voor hen dan ook extra bijzonder om deel te mogen nemen. De cursisten starten met theoretische lessen, vanaf eind mei begint de vliegfase.

Vliegoefeningen met de Hercules C-130
Een close-up van een Hercules C130 tijdens een vlucht. Foto Defensie

Ligging

Vliegbasis Leeuwarden is sinds de jaren 50 het kenniscentrum op het gebied van schietoefeningen en jachtvliegoperaties. Dit komt door de strategische ligging dichtbij de oefengebieden boven de Noordzee en het bestaande militaire luchtruim boven het noorden van Nederland. Maar ook vanwege de uitgebreide faciliteiten op de vliegbasis en de nabijgelegen Vliehors range. Gecombineerd met de, binnen Europa, toonaangevende expertise van het personeel op het gebied van jachtvliegoperaties, is en blijft Vliegbasis Leeuwarden de meest geschikte locatie voor de weapons school en de WIC. Ook word er geoefend om laag te vliegen, ‘onder de radar blijven’.

C-130H Hercules transportvliegtuig

De Lockheed C-130H Hercules is een middelzwaar transportvliegtuig. Het is met name bedoeld voor het vervoer van  militair personeel en materieel. Ook worden er humanitaire hulpvluchten mee gemaakt. De Hercules is dankzij een achterlaadklep niet afhankelijk van speciale beladingsfaciliteiten op luchthavens.

Specificaties

 • fabrikant: Lockheed
 • aantal: 4 (2 C-130H’s en 2 verlengde C-130H-30’s)
 • lengte C-130H: 29,8 meter
  lengte C-130H-30: 34,4 meter
 • breedte: 40,5 meter
 • hoogte: 11,7 meter
 • motoren: 4 Allisons T56-A-15LFE
 • vermogen: 4.591 pk per motor
 • gewicht C-130H: 34.400 kilo (leeg); maximaal gewicht 70.450 kilo (inclusief brandstof en belading)
 • kruissnelheid: 546 kilometer per uur
  maximumsnelheid: 610 kilometer per uur
 • vliegbereik: circa 5.500 kilometer
 • registratienummers: G-273, G-275, G-781 en G-988
 • kleur: grijs
 • in gebruik bij: Koninklijke Luchtmacht

Bron Defenie / AVC NLD

De crew van een C-130 Hercules oefent nachtvliegen met nightvision goggles.
De cockpit van de Hercules C-130H – Foto Defensie
%d bloggers liken dit: