Volkssterrenwacht Orion: Jaarlijks sterrenfestijn door Perseïden-meteorenzwerm

Volkssterrenwacht Orion: Jaarlijks sterrenfestijn - foto © Volkssterrenwacht Orion
Volkssterrenwacht Orion: Jaarlijks sterrenfestijn door Perseïden-meteorenzwerm – foto © Volkssterrenwacht Orion

Elke zomer trekt de aarde door de Perseïden-meteorenzwerm; dit is een wolk van stofdeeltjes achtergelaten door de komeet Swift-Tuttle. De naam Perseïden is afgeleid van het sterrenbeeld Perseus, dat rond middernacht aan de noordoostelijke sterrenhemel te vinden is. De meteorenzwerm heeft zijn oorsprong schijnbaar in dit sterrenbeeld. Vele stofdeeltjes komen dan in botsing met de dampkring van de aarde en veroorzaken kortstondig een lichtstreep aan de hemel. Dit verschijnsel noemen we een vallende ster of meteoor.

Volkssterrenwacht Orion: Jaarlijks sterrenfestijn - foto © Volkssterrenwacht Orion
Volkssterrenwacht Orion: Jaarlijks sterrenfestijn door Perseïden-meteorenzwerm – foto © Volkssterrenwacht Orion

De Perseïdenactiviteit stijgt geleidelijk van enkele exemplaren per nacht  vanaf eind juli, tot vele tientallen vallende sterren per uur rond het maximum, dat dit jaar in de avond van 13 augustus valt. Daarna zwakt de activiteit van de zwerm weer af om eind augustus geheel te stoppen.
Het loont zeker de moeite om ook de avonden er voor en er na te kijken.

Deze meteorenregen is een mooi spektakel voor jong en oud. Kijken dus!

Om deze Perseiden te zien heb je geen speciale apparatuur nodig; gewoon met het blote oog is dit goed te zien. Zoek wel een donkere plek op met een wijds uitzicht. En genieten maar vanuit je luie stoel of languit op een kleedje op de grond. 

Voorgaande jaren was er bij volkssterrenwacht Orion ter gelegenheid van deze meteorenzwerm een kijkavond met daaraan gekoppeld een tentoonstelling waar diverse meteoren tentoongesteld werden en een lezing. Er is besloten dit jaar niet te doen. Orion gaat na de zomervakantie weer open voor publieksactiviteiten. Wel kan er de komende tijd een bezoek gepland worden met een kleine groep op afspraak. Meer info via www.volkssterrenwachtorion.nl

Afbeeldingen © Volkssterrenwacht Orion.

Volkssterrenwacht Orion: Jaarlijks sterrenfestijn - foto © Volkssterrenwacht Orion
Volkssterrenwacht Orion: Jaarlijks sterrenfestijn door Perseïden-meteorenzwerm – foto © Volkssterrenwacht Orion
%d bloggers liken dit: