Het slachtoffer spreekt – Cybercrime treft iedereen – Vertel je verhaal!

In heel Nederland registreerde de politie in 2020 bijna elfduizend gevallen van cybercriminaliteit, ruim een verdubbeling ten opzichte van een jaar eerder. Cybercriminelen worden steeds actiever, en ze maken ook steeds meer slachtoffers in Noord-Holland: het aantal meldingen en aangiften steeg het afgelopen jaar in onze regio met 78 procent. Een vorm van cybercriminaliteit die een opmars maakt, is bankhelpdeskfraude, waarbij criminelen nietsvermoedende burgers opbellen en zich daarbij voordoen als medewerker van hun bank om met een listig verhaal bankrekeningen te kunnen plunderen.

Wat is jouw verhaal?

Noord-Holland | Samen Veilig (NHSV) is een regionaal samenwerkingsverband, waarin gemeenten, politie en Openbaar Ministerie aan complexe veiligheidsproblemen werken. Aan de publiekscampagne “het slachtoffer spreekt” doen 23 gemeenten mee om jou als burger weerbaarder te maken tegen cybercriminelen die zeer gewiekst zijn. Voorkomen is beter dan genezen! Help je mee? Door jouw verhaal te doen, help je wellicht te voorkomen dat een medeburger overkomt wat jou is gebeurd.

De kans dat je als burger de komende 12 maanden slachtoffer wordt van cybercrime is groot. De aanpak van criminelen wordt steeds gerichter en professioneler. In Noord-Holland zien wij in 2020 en 2021 een flinke stijging van het aantal aangiften, meldingen en slachtoffers. Je koopt iets bij een webwinkel die nep blijkt te zijn, je krijgt zogenaamd een WhatsAppje van je moeder die in geldnood zit of je klikt online op een linkje en plotseling is je computer vergrendeld. Dit zijn maar een paar voorbeelden van wat je kan overkomen. Als je dit leest, ben je mogelijk zelf slachtoffer geworden van een cyberdelict. Heel vervelend, maar weet ook dat dit echt iedereen kan overkomen. Politie, gemeenten en Openbaar Ministerie hebben jouw hulp keihard nodig in de strijd tegen cybercrime. Help mee, doe je verhaal! Met jouw bijdrage kun je medeburgers waarschuwen en cybercrime tegengaan. 

Klaar om je verhaal te doen?

Om deel te nemen aan deze campagne zul je in gesprek gaan met Paul. Paul werkt met ons samen om de echte verhalen van jouw en medeburgers goed tot zijn recht te laten komen in de media. Als communicatieadviseur zal Paul je begeleiden door het hele proces. Wil je je verhaal wel vertellen, maar twijfel je? Wees gerust, je zult eerst een paar keer contact hebben met Paul of en op welke manier jouw ervaring kan bijdragen. Vind je het spannend en zou je liever anoniem je verhaal doen? Geen probleem. Je kunt alsnog meedoen en medeburgers beschermen, terwijl je geheel anoniem blijft. 

Meld je aan en doe je verhaal via het contactformulier op de website ‘Het Slachtoffer Spreekt‘ of mail naar info@nh-sv.nl 

Gemeenten

In Noord-Holland zijn het de gemeenten Alkmaar, Bergen, Beverwijk, Beemster, Castricum, Den Helder, Drechterland, Edam-Volendam, Enkhuizen, Haarlemmermeer, Heerhugowaard, Heemstede, Hollands Kroon, Landsmeer, Langedijk, Oostzaan, Purmerend, Stede Broec, Uitgeest, Velsen, Waterland en Wormerland die hier aan meedoen.

WhatsApp foto door Anton op Pexels.com
Cybercrime foto door cottonbro op Pexels.com

%d bloggers liken dit: