Invallen in onderzoek naar illegale handel in puppy’s en kittens in Schagen en Medemblik

Rechercheurs van het Landelijk Milieuteam politie en de dierenpolitie hebben in samenwerking met de NvWA en onder leiding van het Functioneel Parket dinsdag een inval gedaan in twee panden in de gemeente Schagen en Medemblik vanwege de verdenking van illegale dierenhandel. Een 37-jarige verdachte uit de gemeente Schagen werd buiten heterdaad aangehouden.

Onderzoek
Een aantal maanden geleden startte de dierenpolitie in samenwerking met de NvWA en het Landelijk Milieuteam van de politie een onderzoek naar illegale handel in puppy’s en kittens. Hieruit kwam de 37-jarige verdachte naar voren. De man wordt behalve de illegale handel in dieren ook verdacht van witwassen en valsheid in geschrifte.

Aangetroffen situatie
De doorzoeking werd gedaan in het bijzijn van een rechter-commissaris.  Administratie en overige gegevensdragers werden in beslag genomen, evenals een groot geldbedrag.  In het pand verbleven 9 volwassen blauwe bulldogs + 2 pups en 8 volwassen britse korthaar katten + 18 kittens. De huisvesting van de dieren was niet in orde. Ze zijn op de locaties door dierenarts nagekeken.

De situatie is fotografisch vastgelegd. Na het aantreffen van deze situatie is direct overleg gepleegd met een Officier van Justitie. De Officier van Justitie gaf toestemming om alle honden in beslag te nemen.

In beslag genomen
Alle dieren worden ondergebracht op een locatie waar ze de zorg krijgen die ze nodig hebben. De dierenpolitie zet in samenwerking met de NVWA en de rechercheurs van het milieuteam  het onderzoek voort en naar de illegale handel: meerdere aanhoudingen worden niet uitgesloten.

Illegale honden- en kattenhandel
In de dierenhandel vinden nog steeds misstanden plaats. Geïmporteerde honden of katten van illegale fokkers of handelaren hebben bijvoorbeeld niet de juiste vaccinaties, zijn niet gechipt en geregistreerd, kunnen te jong zijn, zijn niet goed gesocialiseerd of zijn tijdens hun korte leven slecht behandeld. Ook is de herkomst van de dieren niet altijd duidelijk en vindt het transport onder slechte omstandigheden plaats. [bron: NVWA, zie -> info NVWA]

Waar moet u op letten bij de aanschaf van een puppy of kitten?
Voordat u een puppy of kitten koopt, is het belangrijk om u goed voor te bereiden over wat u te wachten staat en of u uw nieuwe huisdier de juiste zorg kan bieden. Voor meer informatie kunt u terecht op de websites van het LICG: aanschaf huisdier

Foto’s politie

%d bloggers liken dit: