Is er ook aandacht aan ‘energiearmoede’ binnen Energiestrategie en Warmtetransitie?

Is er ook aandacht aan 'energiearmoede' binnen Energiestrategie en Warmtetransitie?
‘Toolkit’ van Energiearmoede.nl

Een vergeten groep in de energietransitie zijn de huishoudens met een laag inkomen. De transitie naar een duurzame energiehuishouding en woningvoorraad lijkt vooral weggelegd te zijn voor huishoudens uit de midden- en hogere sociale klassen. Dat zeggen Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN) en de Beroepsvereniging van professionals in sociaal werk (BVSW).

10% van de huishoudens in Nederland heeft een te hoge energierekening ten opzichte van hun inkomen. Zij hebben nu al moeite met het betalen van de energierekening. Dat noem je energiearmoede.

BVSW vraagt expliciete aandacht voor honderdduizenden huishoudens waarin er al sprake is van energiearmoede. Zij dienen extra te worden ondersteund in specifieke oplossingen rondom het thema Energiearmoede. Naar schatting gaat het om een kleine 200 huishoudens (460 personen) binnen de gemeente Medemblik1 waar sprake is van energiearmoede.

ECN heeft een onderzoek ingesteld en daarvan een Rapportage Energiearmoede opgesteld, met daarin Effectieve interventies om energie efficiëntie te vergroten en energiearmoede te verlagen, Het volledige rapport vindt je hier, een samenvatting hier.

In de informatiebijeenkomsten die wij als dorpsraad hebben bijgewoond is dit aspect niet aan de orde gekomen, zegt Gerrit van Keulen van de Dorpsraad Andijk. De gemeente kan nu al inzetten op de aanpak van energiearmoede, ECN heeft in samenwerking met Alliander, Eneco, EnergieFlex, !WOON, Gemeente Utrecht en Tertium een uitgebreid instrumentarium ontwikkeld om dit in de praktijk toe te passen.

Voetnoot
1 – CBS – Medemblik is met een totale oppervlakte van 25.756 hectare een grote gemeente in vergelijking met andere gemeenten in Nederland. Een relatief groot deel van de gemeente bestaat uit oppervlaktewater, terwijl 47% van de oppervlakte bestaat uit land. Medemblik is met 44.809 inwoners volgens de laatste cijfers een gemeente met een grote populatie. De inwoners zijn verspreid over een groot aantal huishoudens: 18.874. De huishoudens zijn relatief groot: ze bestaan gemiddeld uit 2,3 personen. Een aandeel van 30% van de huishoudens bestaat uit één persoon. In 37% van de huishoudens zijn kinderen aanwezig. De overige 33% van de huishoudens is meerpersoons, maar heeft geen inwonende kinderen. De bevolkingsdichtheid van Medemblik bedraagt 369 inwoners per vierkante kilometer

Eén reactie

  1. In de ochtend beginnen met het verwarmen van 1 kamer of van kamers met een elektrisch convectortje kan schelen omdat stroom relatief steeds goedkoper wordt in vergelijking met het gas in een CV ketel. Als de temperatuur op het gewenste niveau is kan dan de CV ketel gebruikt worden of kan de CV ketel samen met een convectortje benut worden.
    Elektrisch koken wordt relatief ook steeds goedkoper en sommige pannen kunnen bovenop elkaar staan en kunnen dan gelijktijdig verwarmd worden. En natuurlijk proberen zoveel mogelijk te profiteren van de zon als die er is. Succes voor wie het aangaat!

    Like

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: