Stichting Orgeltochten Noord-Holland bestaat 50 jaar

Het Bätz-orgel in de Grote of St. Laurenskerk te Weesp

Stichting Orgeltochten Noord-Holland bestaat 50 jaar

De stichting Orgeltochten Noord-Holland viert dit jaar  haar 50-jarig bestaan. Naast de gebruikelijke orgeltochten is er dit jaar een speciale op zaterdag 12 augustus, die eindigt in de Grote Kerk van Oosthuizen. Eigenlijk bestaat de stichting dit jaar 53 jaar, maar vanwege Corona kon het 50-jarig bestaan niet gevierd worden en dat wordt dit jaar dus alsnog gedaan. 

Al meer dan een halve eeuw organiseert de Stichting haar jaarlijkse orgeltochten in de provincie. Aanvankelijk waren het er wel zes op een zaterdag, nu zijn het er vier. Per tocht zijn er minimaal drie orgels te beluisteren. Kenmerk van de tochten is de combinatie van orgel, veelal monumentale kerk en omgeving. De tochten worden zo geprogrammeerd, dat ze per fiets te bereiken zijn. De belangstelling voor de tochten beweegt zich rond de 70 personen. Liefhebbers, maar ook “gewone” bezoekers zijn vaak lovend over wat ze zien en horen. Het rijke orgelbezit in NH wordt zo met de tochten op een bijzondere manier gepresenteerd.

Vier tochten

Ook in dit jubileumjaar zijn er weer mooie tochten op het programma. Op zaterdag 22 juli starten we met organist Aart Bergwerff in Koog aan de Zaan in de Kogerkerk, daarna de St.Bonifatiuskerk en als laatste de Oostzijderkerk. Zaterdag 29 juli gaat de tocht onder leiding van Mark Heerink,de stadsorganist  van Hoorn langs de Amstel: Sint Urbanus (Nes aan de Amstel),Paaskerk (Amstelveen) en St.Urbanus (Ouderkerk aan de Amstel). Tocht drie op zaterdag 5 augustus is ook een heel bijzondere. Start PKN kerk in Nigtevecht, daarna naar Weesp (van Houtenkerk) en eindigend in de Grote Kerk, mede vanwege het 200 jarig jubileum van het Batz-orgel. Deze tocht wordt begeleid door Christine Kamp, de vaste organist van de Grote kerk in Weesp. En de laatste jubileumtocht op zaterdag 12 augustus begint in de Grote Kerk van Schermerhorn, daarna de kerk van Beets en eindigt in de Grote Kerk van Oosthuizen. Na het concert wordt  speciale aandacht geschonken aan het 50-jarig jubileum. Begeleider van deze tocht is Willem Poot, die zich al vele jaren inzet voor de tochten. 

Het orgel in de Grote of Sint Nicolaaskerk te Oosthuizen. Het orgel wordt gerekend tot een van de oudste orgels van Nederland. Helaas is niet bekend wie de bouwer is, hoewel er wel vermoedens zijn.

Op veler verzoek hebben wij nu de ANBI-status als culturele instelling, om ons in dit bijzondere jaar te verrassen met uw jubileum gift is hierdoor voor u aantrekkelijker geworden en zullen wij zeer op prijs stellen. 

Meer informatie op: www.orgeltochtennoord-holland.nl of mail naar info@orgeltochtennoord-holland.nl 

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: