Goede Vrijdag…

Goede Vrijdag

Waarom heet de vrijdag voor Pasen ‘Goede Vrijdag’, wat is er ‘goed’ aan de dag waarop Jezus Christus werd gekruisigd?

In “Chronijcke van Ghendt door Jan van der Vivere en eenige andere aanteekenaars der XVIe en XVIIe eeuw” F. de Potter (Uitgave: Gent, 1885) werd ‘Goede Vrijdag’ in 1511 voor het eerst gebruikt in de Nederlandse literatuur: “Jn dit bovenscreven jaer, upden goeden Vrijndach, zoo preecte broer P.. … de passie jn zijn couvent enz., [1511].

En in een latere stuk “Parasceue i. preparatio”: ‘ goet vrijdach’, Van J.C. Brechtanus’, Etymol. D iv r° [1515] In Etymologiam collectarius Uitgave: Antwerpen, 1515. De dag als voorbereiding op de joodse sabbat.

Goede Vrijdag wordt “goed” genoemd vanwege de belangrijke betekenis van deze dag voor christenen, die geloven dat de dood van Jezus aan het kruis het ultieme offer was voor de zonden van de mensheid.

In Jesaja 59:2 leest men dat het onze ongerechtigheden zijn die scheiding brengen tussen God en de mens en dat de Here God Zich door de zonden van de mensen voor ons verborgen houdt. Verzoening was alleen mogelijk als onze ongerechtigheden en zonden uit de weg geruimd konden worden. Dit onmogelijke werd mogelijk door de Jezus Christus, die om onze ongerechtigheden verbrijzeld werd en onze zonden aan het kruis gedragen heeft (Jesaja 53:5–7). Onze ongerechtigheden werden ons niet toegerekend, maar kwamen voor rekening van Jezus Christus. Aan het kruis heeft Jezus door Zijn lijden en sterven voor onze ongerechtigheden de schuld betaald, waardoor de Here God, in Christus, de zondige wereld met Zichzelf verzoend heeft (2 Korinthiërs 5:18,19).

Dát maakt het dat die vrijdag, de dag waarop Jezus werd gekruisigd, een goede vrijdag was en is voor de mensheid.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: