Wat is Phishing (via bijvoorbeeld nepmailtjes)

ANDIJK | In samenwerking met de wijkagent, F. Schraal, besteedt de Dorpsraad Andijk in de komende weken aandacht aan internetfraude. Spijtig genoeg zijn een aantal Andijkers het slachtoffer geworden van dit soort misdrijf. Deze keer behandelen we Phishing (vissen, hengelen). Oplichters sturen per dag duizenden mails met een of ander nepbericht. Zogenaamd van je bank bijvoorbeeld, of van de Belastingdienst, maar het kunnen ook andere bedrijven of organisaties zijn. Je zou dan een betalingsachterstand hebben of wat voor een smoes dan ook en je wordt gemaand het bedrag te betalen wat in de mail staat. Anders zou je een boete krijgen! Zie afbeelding hieronder.

Dit zijn oplichters! Banken, de Belastingdienst, etc, sturen je nooit een mail met dergelijke berichten. Je krijgt in het echte leven altijd een brief als er sprake zou zijn van een achterstand in de betalingen. Nooit via de mail! Twijfel je, bel dan eerst je eigen bank (niet de bank die in de mail staat). Zij zullen je meteen vertellen dat je een mail hebt ontvangen van een oplichter.

Phishing (via bijvoorbeeld nepmailtjes)

In een bericht, bijvoorbeeld een e-mail of sms, wordt gevraagd om te klikken op een link of om in te loggen. Die link kan bijvoorbeeld leiden naar een valse website van een bank, waarin je gevraagd wordt om je gegevens in te vullen. Op deze manier proberen internetcriminelen toegang te krijgen tot je computer of je persoonlijke gegevens. Deze manier om gegevens te achterhalen heet phishing (letterlijk: ‚Äėhengelen‚Äô). Met die gegevens kunnen internetcriminelen je vervolgens veel geld afhandig maken.

Ook vraagt men soms direct om geld over te maken. Via valse e-mails proberen internetcriminelen aan je geld te komen. Daarom eerst checken, dan klikken.

Waar moet je op letten?

  • Klik nooit op een link van een mail die je niet vertrouwt en download geen bijlage;
  • Twijfel je, bel dan de organisatie waar het om gaat, zoals je eigen bank en zoek daarvoor zelf het telefoonnummer op;
  • Gaat het om geld? Gaat het om belangrijke gegevens? Is er haast bij? Let op! Eerst checken, dan klikken. Via de¬†Fraudehelpdesk¬†kun je de e-mail controleren.
  • Lees op Veiliginternetten.nl wat phishing is en wat je kunt doen tegen nepmails.

Ben je toch slachtoffer geworden?

  • Meld het onmiddellijk bij je eigen bank;
  • Doe altijd aangifte bij de politie;
  • Meld het bericht ook als je geen slachtoffer bent geworden bij de Fraudehelpdesk.

Meer informatie en tips

Kijk voor meer tips over veilig internetten op Veiliginternetten.nl. En voor meer informatie over veilig bankieren op Veiligbankieren.nl.

Maak het ze niet te makkelijk! Kijk voor meer informatie op https://www.maakhetzeniettemakkelijk.nl/

Hoe komen ze aan jouw mailadres?

Op de een of andere manier kunnen oplichters je mailadres vinden en die gebruiken. Bijvoorbeeld omdat je in Facebook je mailadres hebt vermeld in een bericht, of hebben oplichters bestanden opgekocht die door lekken van programma’s makkelijk te achterhalen zijn. Daarom is het belangrijk je mailadres niet zo snel overal neer te zetten of rond te delen. zorg ook voor een goede beveiliging van je computer, laptop, tablet of telefoon. Die programma’s zijn niet gratis maar kunnen wel een hoop problemen voorkomen!

Klik nooit op een link en onbekende mails!

Klik nooit op een link en onbekende mails! Ook niet om even te kijken. Er zijn oplichters die programma’s gebruiken die meteen worden gestart als je op een link klikt van zo’n mail, ze kunnen dan allerlei andere programma’s naar jouw computer uploaden. Zo’n programma kan dan weer allerlei gegevens van jouw computers verzamelen. Daarom wordt ten stelligste aangeraden niet op links te klinken van onbekende mails.

Dezelfde manier wordt ook gebruikt wanneer oplichters de naam van jouw bank gebruiken, waardoor het helemaal echt lijkt. En let wel, het zijn niet altijd bankmailtjes, dat kan in principe van allerhande bedrijven zijn, organisaties, instanties, noem maar op. Ook hier weer, banken sturen je nooit mails om rekeningen te laten betalen of dat ze jouw vragen om allerlei gegevens, zoals je bankrekeningnummer en pincode.

Maak het ze niet te makkelijk!

Kijk voor meer informatie op

https://www.maakhetzeniettemakkelijk.nl/

%d bloggers liken dit: