“We gaan weer naar de maan”

Foto aangeleverd door Volkssterrenwacht Orion – Bovenkarspel

“We gaan weer naar de maan”

Vanaf a.s. zondag 25 september zijn er bij `Volkssterrenwacht Orion  nieuwe schaalmodellen, tentoongesteld in de expositieruimte  tijdens de publieksopenstelling; Orion is open voor publiek op de 2e en 4e zondagmiddag van elke maand.

Een schaalmodel van de SLS-raket is te bewonderen bij Volkssterrenwacht Orion, in het Streekbos Paviljoen gehuisvest op de eerste verdieping.

Dit grote schaalmodel van de SLS-raket Artemis met een opengewerkte kop met alles wat daar bij hoort, heeft een hoogte van plm. 130 cm. In de rechterhoek van de vitrinekast, waar dit schaalmodel in staat, is hiervan ook een klein model, geheel compleet, te zien. Ook een globe van de maan staat er bij. Deze vitrinekast is nu geheel compleet gemaakt met een redelijk groot schaalmodel van de Orion capsule. Er ligt ook een afdruk van de eerste voetstap op de maan, gesneden uit speksteen.

“ We gaan weer naar de maan” is een project ter voorbereiding van de missie om astronauten weer naar de maan te brengen; er zal eerst een onbemande raket vanaf de aarde gelanceerd worden. De eerste twee vluchten zijn kortgeleden afgelast door een technische storing. In oktober 2022 staat een derde lanceerpoging gepland.

De bedoeling is, dat de Orion capsule, die samen met de Artimes raket gelanceerd gaat worden, een rondje om de maan maakt en dan weer terug keert naar de aarde. In de Orion capsule bevinden zich dan drie poppen, die ieder een gewicht hebben van een gemiddeld persoon. De poppen zullen de veiligheid van NASA ’s nieuwe SLS-raket en Orion-capsule testen. SLS stuurt een grotere lading naar de maan dan zijn voorgangers en daarom is er voor de lancering ook meer snelheid nodig dan ooit tevoren. De landing gaat gepaard met meer snelheid en hogere temperaturen dan bij vorige maanmissies.

Natuurlijk is er nog veel meer te bekijken zoals de robotwagen, die op de planeet Mars rijdt en een schaalmodel van de helikopter, die op de planeet Mars vliegt; het model van de helikopter is op schaal 1 op 3.

Ook over het onderwerp geologie is er veel te zien hier. Geologie is de wetenschap, die zich bezighoudt met het bestuderen van de aarde. Hoe ontstaan gebergten, welk geologisch materiaal is het meest op aarde te vinden, hoe ontstaat vulkanisme en hoe oud is de aarde eigenlijk en hoe weten we dit? Geologen bestuderen ook fossielen en gesteenten en leggen dit vast aan de hand van een geologische tijdschaal.  Met name van fossielen is er een mooie collectie te zien bij Orion zoals botten van dinosaurussen, die uitgestorven zijn door de grote inslag in Mexico ruim 65 miljoen jaar geleden.

Tevens is er nog een grotere vitrinekast, gevuld met uitleg over de laatste ijstijd, toen er van Nederland naar England en Ierland gelopen kon worden zo’n 7000 jaar geleden; er zijn hier  onderdelen van een mammoet zoals kiezen van een mammoet e.d. van te zien.

Naast de (gratis) publieksopenstellingen verzorgt Volkssterrenwacht Orion ook o.a. rondleidingen voor groepen, familie, scholen en bedrijfsuitjes. Vraag gerust eens naar informatie hierover via: info@volkssterrenwachtorion.nl

Meer info: https://www.volkssterrenwachtorion.nl

Advertentie
%d bloggers liken dit: