SCP: Inwoners minder tevreden over gemeentebestuur


Inwoners zijn de afgelopen maanden minder tevreden geworden over het gemeentebestuur. Dat blijkt uit onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP). Gemeenten scoren echter nog altijd het hoogst van alle overheidslagen.

Het SCP meet elk halfjaar het vertrouwen in en de tevredenheid over de politiek. Donderdag kwam het nieuwe rapport Burgerperspectieven uit. Het planbureau constateert dat het maatschappelijk pessimisme sinds medio 2020 weer overheerst. In de zomer van 2020 liepen de besmettingscijfers van corona op, en werden er strenge maatregelen genomen om de pandemie te beteugelen. Het grootste deel van de Nederlanders, blijkt uit het SCP-onderzoek, vindt dat het de verkeerde kant opgaat met Nederland.

Het vertrouwen in de politiek is laag. Zo was de opkomst bij de gemeenteraadsverkiezingen afgelopen maart, laag. De tevredenheid over de gemeentepolitiek daalde tussen eind 2020 en nu van zo’n 80 procent naar iets minder dan 70 procent. In diezelfde tijd daalde de tevredenheid over de landelijke politiek van iets boven de 70 procent tot onder de 40 procent, blijkt uit de SCP-cijfers.

Nederlanders maken zich onder meer zorgen over de verharding in de samenleving en de groeiende tegenstellingen tussen bevolkingsgroepen. Ook het vertrouwen in de economie daalt.


Bron SCP – 1 september 2022 | Rutger van den Dikkenberg

Advertentie
%d bloggers liken dit: